ZASTRAŠUJUĆE

Ukleta crkva u Češkoj u kojoj žive duhovi: Jezivi prizori šalju moćnu poruku! (FOTO)

Kada je češki umetnik pristao da svojom umetnošću pomogne staroj i zapuštenoj seoskoj crkvi niko nije mogao ni da sanja da će danas da vrvi od turista

Zanimljivosti
Autor:
Ukleta crkva u Češkoj u kojoj žive duhovi: Jezivi prizori šalju moćnu poruku! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Srednjevekovna crkva svetog Đorđa u češkom selu Lukova izgrađena je 1352. godine, ali je zbog čestih požara više puta obnavljana.

Ruinirana je 1968, kada se crkveni krov obrušio usred jedne sahrane, nakon čega su je meštani napustili, ubeđeni da je to znak od Boga i da je crkva ukleta.

Prepuštena sebi i prirodi, crkva je propadala, a u nekoliko navrata vandali su iz nje odneli vredne stvari, a za sobom ostavili grafite.

Pre nekoliko godina češki umetnik Jakub Hadrava udahnuo je nov život ovoj crkvi svojom gipsanom instalacijom u obliku duhova.

Zahvaljujući jezivim skulpturama "duhova" ogrnutim belim tkaninama koji nepomično sede, crkva je postala prava atrakcija za turiste iz svih krajeva sveta. Kako bi što bolje podsećale na ljudska tela, za siluete su poslužili stvarni ljudi, a posebna prigušena svetla noću daju dodatni jezivi ton.

Švajcarsko selo koje čuva najveću tajnu: Da li je moguće ovo?

foto: Shutterstock

Kada zakoračite u crkvu, čuje se škripanje podova i javlja se osećaj kao da vas neko posmatra. Upravo zbog toga, mnogi ljudi su od samog ulaska u crkvu odustajali pred vratima, vidno preplašeni i preznojeni od straha.

Cilj ovog umetnika bio je da predstavi duše Nemaca koji su živeli na ovim prostorima pre Drugog svetskog rata, te podseti ljude na istoriju mesta i crkve.

Najmračnija strana horoskopskih znakova: Brutalni do iznemoglosti, niste ni svesni na šta su spremni!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs