netaknuta priroda

Švajcarsko selo koje čuva najveću tajnu: Da li je moguće ovo?

Spektakularni krajolici, mir i tišina - sve to pruža ovo selo koje se krije u Švajcarskoj

Destinacije
13:33h Autor:
Švajcarsko selo koje čuva najveću tajnu: Da li je moguće ovo?
Foto: Shutterstock

Gimelvald je malo švajcarsko selo u kantonu Bern, na nadmorskoj visini od 1363 metara. Nalazi se između planina Šilthorn i Jungfrau.

Do ovog mesta ne može se doći automobilom. Zbog nedostatka puta u Gimelvaldu zaustavlja se žičara Schilthorn, a postoji i ekstremna planinarska ruta opremljena čeličnim skalama koja ga povezuje s obližnjim selom Muren.

10 neverovatnih mesta na koja vaša noga nikad neće kročiti: Zabranjeno za javnost! (FOTO)

foto: Shutterstock

Manjak tradicionalnog saobraćaja ne zabrinjava nešto više od 130 stanovnika ovog sela. Oni su navikli na usporeni tempo pored planina, kao i rečenicu koju slučajni putnici izgovore kad god posete ovo mesto.

"Ne verujem da postoji nešto ovako."

Stanovnici Gimelvalda bave se ratarstvom, stočarstvom i turizmom, a u svakom domu možete kupiti sir koji se pravi od domaćeg mleka. Starosedeoci ovog sela imaju više krava nego poštanskih sandučića, te ne čudi da se deca umesto "kuće" igraju "štale".

7 zanimljivosti o mrtvom moru: Impresivno čudo prirode u kojem je nemoguće potonuti!

foto: Shutterstock

Poverenje i zajedništvo koje vlada u Gimelvaldu je toliko jako da će vam žitelji dozvoliti da u njihov dom uđete bez kucanja, odaberete i uzmete sir po želji i ostavite novac. Oni su uvereni da ste pošteni i da ih nećete prevariti.

Gimelvald neki nazivaju i najbolje čuvanom tajnom Švajcarske. To je jedno od retkih preostalih mesta u ovoj evropskoj državi u kojem se živi bez prevelikog stresa, onako kako su to činili njihovi pradedovi i prabake.

Ružičasto jezero Pačir leči reumatizam i kožne bolesti: Ovo mesto je raj na zemlji! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs