vodite računa kada odlučujete

Kako doba dana utiče na donošenje odluka: Evo kada mozak najbolje radi, a kada najslabije!

Saznajte na koji način doba dana utiče na odluke koje donosimo

Zanimljivosti
Autor:
Kako doba dana utiče na donošenje odluka: Evo kada mozak najbolje radi, a kada najslabije!
Foto: Shutterstock

Donošenje odluka nekad može biti težak zadatak, a naučnici smatraju da doba dana u kojem presecemo imaju veliki uticaj.

Naime, naučnici tvrde da je deo mozga koji se zove levi putamen ključan za

funkcionisanje sistema za nagrade, te su testirali aktiviranje tog dela mozga ujutro u 10 sati, zatim u 14 i u 19 sati uveče.

Istraživači sa australijskog Univerziteta Svinburn testirali su 16 muškaraca tako što su im dali da urade jedan kockarski zadatak, dok su ih istovremeno podvrgli magnetnoj rezonanci. Rezultat je pokazao da se levi putamen najslabije aktivirao u 14 sati.

Test ličnosti Sigmunda Frojda: Pravilo je da odgovarate iskreno kako se osećate i prvo što vam padne napamet!

foto: Shutterstock

"Pretpostavili smo da mozak u određeno doba dana ima veća očekivanja za nagrade u odnosu na drugo doba jer funkcioniše na temelju jednodnevnog biološkog ritma", kažu istraživači.

I psiholog Erik Barker veruje da ujutro treba obavljati zadatke koji zahtevaju više razmišljanja. Sa druge strane, poslove koji vas ne naprežu mentalno možete obavljati popodne.

"Uobičajeno shvatanje sistema za nagrade kaže da čovek na određenu situaciju reaguje na temelju privlačnosti nagrade, ali i faktora, kao što je opšta psihološka dispozicija", pojašnjava autorka istraživanja Džejmi Bajrni, doktor kliničke psihologije.

Drugo istraživanje sprovedeno u Americi nad 1500 radnika pokazuje da svaki šesti zaposleni barem jednom nedeljno zadrema na poslu jer je bio premoren ili nije spavao dovoljno.

Njih 76 posto osećalo se umorno skoro svaki dan, a priznali su i da loše obavljaju zadatke jer se nisu kvalitetno naspavali.

"Zaposleni koji ne spavaju kako treba imaju lošu koncentraciju, manje su sposobni da se nose sa stresom i teško donose odluke", kaže autorka istraživanja Dženifer Turgis.

10 najplaćenijih onlajn poslova: Za njih vam ne treba fakultetska diploma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs