Američke krofne osim što oduševljavaju izgledom, imaju i neverovatan ukus.
Podsećaju na naše, ali Amerikanci su napravili toliko raznih varijanti ovog prženog testa da je teško reći koliko ih ima. Ono po čemu se pak razlikuju od naših jeste rupa u sredini testa.
Jeste li se nekada zapitali čemu služi ta rupa i kako je nastala?
Verovali ili ne, postoji jako puno teorija o nastanku ove misteriozne rupe na ukusnom desertu.
Prema prvoj teoriji, rupa u krofnama je jednostavno neophodna. Jednom kada su pekari počeli da dodaju žumanca u svoje recepte, testo je postalo prebogato što je znatno otežalo ravnomerno pečenje.
Krajevi su bili hrskavi i sredina bi ostala sirova, te je logično rešenje bilo uklanjanje testa iz sredine.
Poslastica naših baka: Najsočniji kolač sa kajsijama, koji će vas vratiti u detinjstvo! (RECEPT)
Druga teorija je zanimljivija, a odnosi se na Novu Englesku 1850. godine, i brod nazvan "Elizabeth Gregory". Naime, Elizabet je svom sinu napravila veliku količinu prženog testa za jedno od njegovih putovanja, a priča se kako je kapetan Gregori upravo na tom putovanju “izumeo” krofnu s rupom.
Međutim, postoji mnogo teorija o mogućim razlozima. Neki istoričari misle da se krofna sa rupom lakše vari. Ali, najzanimljivija teorija glasi da su kapetanu Gregori bile potrebne obe ruke za upravljanje brodom, te je napravio rupe u krofnama kako bi mogao lakše da ih drži.
Ali, deluje kako je prva teorija, ipak najbliža istini. Čak je i kapetan Gregori u jednom intervjuu otkrio kako je rupu na svojoj krofni napravio sasvim slučajno.
Tart od šljiva: Rustični kolač kojeg se nikad nećemo odreći! (RECEPT, VIDEO)