veliki čovek

Živeo je samo 44 godine, pola života bio teško bolestan: Kako je Čehov stigao da uradi ovoliko dobrih dela!

Nije važno koliko živiš, već kako život iskoristiš

Lifestyle
Autor:
Živeo je samo 44 godine, pola života bio teško bolestan: Kako je Čehov stigao da uradi ovoliko dobrih dela!
Foto: Profimedia

Petnaestog jula 1904. godine preminuo je Anton Pavlovič Čehov, a osim toga što je bio veliki pisac, bio je i veliki čovek, pa je uspeo da u kratkom životu uradi mnogo toga.

Za 44 godine života, od kojih je polovinu bolovao od tuberkuloze koja ga je i odvela u smrt, Čehov nije samo napisao čuvena dela (20 tomova svetski proslavljene proze), već je i uspeo da uradi mnogo dobrih dela, između ostalog:

  • Sagradio je četiri seoske škole, zvonik, vatrogasnu postaju za seljake, put do Lopasnje-suprotstavljajući se pasivnom otporu zemstva, uobraženosti izvođača radova i ravnodušnosti seljaka.
  • Osnovao je u Taganrogu javnu biblioteku i poklonio joj preko 2.000 svojih knjiga; tokom 14 godina neprestano je dopunjavao.
  • Požurivao je izgradnju prvog moskovskog javnog doma (s bibliotekom, čitaonicom, salom i pozorištem), brinuo da Moskva dobije kliniku za kožne bolesti, uz pomoć slikara Ilje Rjepina osnovao je Muzej slikarstva i lepih umetnosti u Taganrogu, pokrenuo je izgradnju prve stanice za biološka istraživanja na Krimu.

Dostojevski na samrti ispovedio grehe: Sveštenik se zaledio od šoka!

foto: Profimedia
  • Dok je živeo u Melihovu, svake godine je kao lekar primao više od hiljadu bolesnih seljaka sasvim besplatno i snabdevao svakog od njih lekovima.
  • U vreme kolere, u svojstvu sreskog lekara, sam, bez pomoćnika, opsluživao je 25 sela.
  • Izveo je herojsko putovanje na ostrvo Sahalin, sam je uradio popis celog naselja na ostrvu, napisao knjigu „Ostrvo Sahalin“ dokazavši brojevima i činjenicama da je prinudni rad u carstvu „bezvredno pražnjenje imućnih i sitih nad obespravljenom ljudskom ličnošću.“
  • Prvi je počeo da popisuje otvara zdravstvene kartone zatvorenicima, što do tada nije bila praksa.
  • Pomagao je hiljadama ljudi (sadržaj mnogih pisama Čehovu u katalogu sabranih dela formulisani su ovako: „Zahvalnost za dobijeni novac …“, „Zahvalnost za posredovanje u dobijanju posla…“, „Zahvalnost za trud oko pasoša…“ itd ).
  • U razorenom Melihovu posadio je oko hiljadu stabala višnje i zasejao ogoljene šumske parcele jelama, klenovima,borovima,hrastovima, arišima; na spaljenoj prašnjavoj zemlji na Krimu posadio je trešnje, palme, kiparise, jorgovane, višnje, dudove, ribizle i predivan cvetnjak.

To su samo neka od dobrih dela velikog Antona Pavloviča Čehova...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs