VANVREMENSKI IVO ANDRIĆ

Reči slavnog nobelovca koje bi svako trebalo da čuje: Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime!

Ivo Andrić je, više nego drugi, osećao  i razumeo pojam torture onih koji imaju moć i vlast nad nemoćnima.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

O tome je umeo itekako slikovito, a opet jasno da piše. Zaraziti nekoga čekanjem, pisao je Andrić, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim.

 

Neka ove njegove misli budu nauk za generacije koje dolaze, kada već nama nisu.

 

"I tako, prihvativši prećutno uslove života koje vam vaš neprijatelj postavlja, živite kako on hoće; upravo, i ne živite nego strpljivo čekate, sve dok se sav vaš život, zajedno sa svim onim što ste očekivali, ne pretvori u strpljenje i beskrajno čekanje, što znači da ste prihvatili rajinski način života, a to je isto što i put dobrovoljne propasti za sebe i svoje potomstvo.

 

Da ne bi morali da vas sami ubijaju, zarazili su vas tim čekanjem koje vas održava u životu i polagano ubija. Uvenućete i nestati kao što su uvenuli i nestali toliki preci i narodi u Osmanskom Carstvu, pre vas na isti ili sličan način.

Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje.

 

Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se može čovek osloboditi, ali te obmane(!) – nikad ni doveka.

 

Sve što jeste i što znate, umete i možete, stavljeno je u službu toga čekanja bez kraja i bez ikakvog izgleda na ostvarenje. Jednima vek prođe u mučnom i uzaludnom čekanju, a drugi dobiju i bez najmanjeg čekanja sve što žele i čemu se nadaju."

 

Složićete se da ove, možda teške reči za čuti, mogu primeniti na mnoge odnose i situacije u životu i da "manipulacija" stalnog "čekanja da se nešto desi i promeni", a to isto se nikada ne dešava, dok mi čekamo i čekamo...prilično je frustrirajuća.

 

(Stil.kurir.rs/Izvor:Luftika)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...