ZA RUŽU SE MNOGO TOGA VERUJE...

Najveća narodna sujeverja o ružama: Evo kada su predznak braka, kad znače smrt i kada i zašto se bacaju u vatru!

Ruža je, po mnogo čemu, univerzalan cvet, vole je svi - i tužni i srećni, a naročto zaljubljeni. Godinama se povezuje sa romatičnim stvarima, ali verovatno ne znate da je za ovaj cvet vezano mnogo različitih sujeverja, pa čak i urbanih legendi.

Zanimljivosti
17:12h Autor:
Najveća narodna sujeverja o ružama: Evo kada su predznak braka, kad znače smrt i kada i zašto se bacaju u vatru!
Foto: Shutterstock

U mnogim zemljama je tradicija da se grmovi ruža sade na groblju, da bi preminule zaštitile od zla.

Crvene su namenjene zaljubljenima, a bele devicama. U Škotskoj se veruje da crvene ruže na groblju govore o dobroti preminulog.

Takođe, postoji i priča da bacanje ruža u vatru može doneti sreću, a ako bela ruža cveta u jesen, to je naznaka ranog braka.

Jedno od najčešćih sujeverja je da kada sečete ružu, nikako ne sme da otpadne nijedna latica, jer u tom slučaju je to loš znak.

U Italiji se nikada ne poklanjaju rascvetale ruže, jer se veruje da to donosi smrt onome kome su ruže namenjene. Zbog toga se isključivo daruju ruže u pupoljcima.

U pojedinim delovima Velike Britanije veruje se da ako sanjate crvene ruže, to donosi sreću i ljubav.

Loš je znak ako bela ruža po drugi put cveta u kasno leto.

Sigurno je da je jedno od najčudnijih sujeverja lokalna legenda iz Tirola da je dobro saditi ruže na krovu kuće, jer to štiti ukućane od udara groma.

Viktorijanska Engleska je uspostavila neka osnovna shvatanja različitih boja ruže, a žuta označava preljubu i ljubomoru, dok ružičasta znači platonsku ljubav.

Za kraj, da li ste čuli za pojam "ispod ruže"?

Potiče još iz doba Stare Grčke, a prihvatili su ga i Rimljani, i označava razgovor koji se vodi ispod ruže koja visi na plafonu. Ovakve konverzacije su se prećutno smatrale tajnim ili poverljivim.

(Stil.kurir.rs/Izvor:Objektiv)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs