KRALJICA MEĐU CVEĆEM

Neka kraljica cveća krasi i vašu baštu ili terasu: I vaš vrt može izgledati kao vrt engleske kraljice! (FOTO)

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja ne voli bar jednu vrstu ruža – saznajte kako da ovi senzualni pupoljci postanu ukras i vaše bašte ili terase.

Bašta
Autor:
Neka kraljica cveća krasi i vašu baštu ili terasu: I vaš vrt može izgledati kao vrt engleske kraljice! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ruže su simbol otmenosti, stila, lepote i ljubavi. U celom svetu ne postoji cvet koji je uzgajaniji i prodavaniji od ruže, a danas se uzgaja više od dvesta vrsta ovog božanstvenog cveta, na svim kontinentima.

Najstariji i najrasprostranjeniji tip ruža karakterišu veliki i bogati cvetovi intenzivnih boja, dok kod modernijih varijacija možemo sresti manje cvetove i više uvijene u pupoljak. U zavisnosti od podvrste, cvetaju ili od juna do septembra ili nekoliko puta u toku sezone.

Ruže su veoma zahvalan cvet i neće im smetati bilo koja vrsta podloge/tla, a i što se tiče položaja sadnje – vrlo su fleksibilne. Mogu rasti uspravno, kao puzavice, viseći...Ruže će dobro uspevati ako ih strpljivo negujete, a to znači redovnu zaštitu od štetočina, redovno orezivanje i zalivanje.

Ružama prijaju periodi direktnog sunca, ali i periodična hladovina. Tako da, ukoliko su u pomerivoj saksiji, možete ih pomeriti ukoliko su ceo dan izložene jarkom suncu, a ukoliko su u bašti, možete ih orosavati kada su velike vrućine.

Ako odlučite da saditi ruže, odaberite za sadnju oktobar i novembar, ali pobrinite se da to budu dani kada nema mraza i da ih smestite u dobro prosušenu zemlju.

Kada sadite ruže u jesen treba skratiti koren i to jače delove na 20 do 25cm. U prostranu rupu za sadnju nabacite najpre malo zemlje na koju postavite korenje tako da vrat korena i spoj bude pokriven zemljom kad se zatrpa rupa.

Srećno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs