Fotografije koje su obišle svet

Papa odlazi u zatvor da razgovara sa čovekom koji je pucao na njega: Ono što je nakon toga rekao, mnoge je zamislilo!

Sastanak sveca i osuđenika u strogo čuvanom zatvoru

Zanimljivosti
Autor:
Papa odlazi u zatvor da razgovara sa čovekom koji je pucao na njega: Ono što je nakon toga rekao, mnoge je zamislilo!
Foto: Profimedia

Na čuvenoj fotografiji snimljenoj krajem 1983. godine vidimo dva čoveka: Jovan Pavle II, koji je sada proglašen za sveca, dok pored njega stoji Mehmet Ali Agja, opasna i neuravnotežena osoba. Slika prikazuje momenat kada Papa oprašta čoveku koji mu je umalo oduzeo život.

Bilo je to 13. maja 1981. godine kada je Agja pucao na Papamobil koji se kretao ka Trgu svetog Petra u Rimu. Jedan metak je Papi prošao veoma blizu srca. Poglavar Katoličke crkve čudom je preživeo.

Pa zašto je dve godine kasnije posetio atentatora koji je izdržavao doživotnu kaznu?

Odmah nakon Papine posete, Tajms izlazi sa naslovnicom na kojoj velikim slovima piše: "Zašto oprostiti?"

Na prvi pogled, Mehmet Ali Agja je poslednja osoba na svetu koja zaslužuje oprost. Učinio je mnogo loših stvari i kod kuće, ali i u inostranstvu. Punih 19 godina je bio u zatvoru u Italiji, a potom u Truskoj oko 10 godina. A zašto je Agja napao Papu, nikom nije bilo jasno! Papa za to nije mario.

Papa je Agja poznao 27. decembra 1983. godine, u praznoj ćeliji sa belim zidovima u rimskom zatvoru. Agja je bio neobrijan, u farmerkama, plavom džemperu i patikama bez pertli.

Njihov sastanak je trajao 21 minut. Papa je pitao sagovornika da li može da sa njim priča na italijanskom? Klimnuo je glavom. Onda su seli i počeli šapatom da razgovaraju. Agja se nasmejao nekoliko puta, a čak su se i zajedno smejali. Ali o čemu su pričali jedan svetac i jedan prestupnik, to niko nije mogao da čuje.

Sa strane je izgledalo kao da se zatvorenik ispoveda. Kad je razgovor završio, Agja je poljubio prsten na Papinoj ruci i njegovu ruku pritisnuo na svoje grudi.

Međutim, ovaj sastanak nije bio jedan na jedan. Malo dalje stajali su Papin lični sekretar, dvojica stražara kao i vatikanski fotograf koji je sve ovekovečio istorijskim fotografijama koje su obišle svet.

foto: Profimedia

Neki su pričali da je Papa hteo da ceo svet vidi kako oprašta, ali zašto je došao da vidi osuđenika i još mu pokloni brojanicu od srebra i bisera?

Naravno, to je bila poruka. Poruka celom svetu: "Nasilje je zlo. Problem se ne može rešiti nasiljem," rekao je jednom Papa. Da bi dao lični primer, Papa odlazi u zatvor i oprašta onom koji je počinio nasilje nad njim. I ne samo da mu oprašta, već se i rukuje i smeje sa njim.

"Ono o čemu smo razgovarali, ostaće naša tajna," rekao je kasnije. "Razgovarao sam sa bratom kojem sam oprostio. Gospod je naš otac i kroz Isusa Hrista smo svi njegova deca i svi smo braća."

Jovan Pavle II se smatra jednim od najpametnijih poglavara Katolične crkve. A Mehmet Ali Agja je u decembru 2014. godine došao u Rim i položio cveće na njegov grob.

(Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs