Priznanje

Godinama se tuširam samo jednom nedeljno: Nikad zdraviji nisam bio!

Kada sam bio mali, roditelji su me kupali samo jednom nedeljno

Zanimljivosti
Autor:
Godinama se tuširam samo jednom nedeljno: Nikad zdraviji nisam bio!
Foto: Shutterstock

Imam dvoje male dece i kada smo ih dobili - kupali smo ih svaki dan, pred spavanje. Napuni se puna kadice tople vode i dete se kupa. A onda drugo. A onda žena, pa ja.

Shvatio sam dve stvari: računi za vodu su bili ogromni i koliko se ova navika razlikuje od one koju su praktikovali moji roditelji.

Sećam se svog detinjstva koje se drastično razlikuje od ovog koje imaju moja deca. Sin i kćerka se danas igraju u nekim igraonicama, dane provode pored televizora gledajući crtaće ili igrajući igrice. Često ceo dan prođe a da se čak i ne oznoje, ali ih supruga opet na kraju dana kupa i to u kadi punoj vode i sapunice.

Moji roditelji su praktikovali jednu stvar: deca i svi ukućani se kupaju jednom nedeljno i to isključivo nedeljom. Ponedeljkom se u školi proverava da li ste odsekli nokte, skratili kosu, oprali uši... Ostalim danima se nismo kupali. Moj brat i ja smo bili nestašni dečaci i ceo dan smo provodili u dvorištu ili sa prijateljima na fudbalskom terenu. Kući smo dolazili prljavi da prljaviji nismo mogli da budemo. Majka bi nas poslala u kupatilo da operemo intimne delove, noge i ruke, da se umijemo. To je bilo sve.

A onda sam odrastao i počeo se kupati svaki dan. Jednom sam dobio neki osip po koži i otišao sam kod dermatologa. Ustanovljeno je da imam oštećenje kože od prekomernog korišćenja sapuna. Dobio sma specijalnu kremu koju sada moram da koristim do kraja svog života.

Prema dermatologu Džošu Zeicheru, roditelji ne bi smeli bebe da kupaju svaki dan. Njegova preporuka je kupanje na svaka tri dana što može čak sprečiti ekcem. Američka akademija pedijatara savetuje da se deca ne kupaju sa sapunom stalno. Ponekad je sasvim uredu da dete operete samo toplom vodom. Lekari smatraju da prekomerno korišćenje sapuna uništava prirodni sebum kože i da uništava bakterije korisne za ljude. Što se više tuširate, kožu više oštećujete i gubite korisne bakterije.

Navika svakodnevnog tuširanja posledica je neopravdano nametnute kulturne norme, a ne objektivno korise procedure za zdravlje.

Trebalo bi da peremo ruke često i to iz opravdanih razloga. Ali naša koža ima prirodni mehanizam čišćenja, a pazuhe, stopala i genitalije ipak perite svaki dan.

1992. godine bio sam u amazonskoj džungli gde sam upoznao zanimljivo pleme koje je imalo neverovatno svilenkastu i zdravu kosu, uprkos činjenici da nikad u životu nisu videli šampon.

Shvatio sam da stalna upotreba šampona dovodi do ispiranja zaštitnog sloja masnoće na kosi, pa se kosa isušuje i krza. Kako sam se vratio iz Brazila, prestao sam stalno da perem kosu šamponom. Rezultat je bio zdrava kosa bez peruti.

Ovo su sada moje navike koje ne planiram da promenim uskoro.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs