naučnici potvrdili!

Srušeni mitovi i zablude o spavanju: Do skoro je važilo da vam treba 8 sati sna, ali sada više ne!

Popodnevno spavanje remeti san

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Pomalo se ruše neki mitovi povezani s time koliko nam je sna potrebno za kvalitetan odmor kao i šta sve pomaže da bismo spavali kvalitetnije i bolje se odmorili. Evo oko čega ne morate brinuti.

 

Poznato je da nedostatak sna ili nekvalitetan san mogu negativno uticati na čovekovo zdravlje, ali naučnici pomalo odustaju od nekih mitova, kojih su se do pre nekoliko godina čvrsto držali. Dakle, ako po nekim stvarima ne spadate među idealne, to još ne znači da treba preterano da brinete ako ste zadovoljni time kako ste spavali i koliko energije imate tokom dana.

 

Evo mitova od kojih se pomalo odustaje:

1. Svima treba osam sati sna? Netačno!

 

Ostavite štopericu sa strane, jer koliko god nekima od nas baš treba tih osam sati, ima i onih koji uspeju kvalitetno da se odmore i za sedam, pet, pa čak i četiri sata sna, kao i onih koji se tek nakon devet sati sna osećaju odmorno.

 

2. Manjak sna se može nadoknaditi

 

Zabluda! Ideja da tokom nedelje možete spavati premalo, pa to onda nadoknaditi tako da vikendom spavate do podne ne funkcioniše u stvarnosti. Upravo suprotno, pre bi vam se moglo dogoditi da imate osećaj kao da ste promenili vremensku zonu te da se nakon takvog vikenda opet osećate loše.

 

3. Šoljica toplog mleka čini čuda

 

Istina je da mleko sadrži triptofan, spoj koji naš organizam pretvara u serotonin i koji pridonosi tome da lakše utonemo u san. Ali, u mleku ga je toliko malo, da vam ta šoljica mleka neće pomoći. Tačnije, u mleku ga je čak 10 puta manje u odnosu na količinu koja bi pomogla.

4. Popodnevno spavanje remeti san

 

Komplikovano je. Naime, ako tokom dana spavate duže vreme, to može jako negativno da utiče na noćni san. Možete imati problema s uspavljivanjem, pa i probuditi se noću. Ipak, naučnici su utvrdili da kratki odmor u trajanju od 10 do 20 minuta može biti vrlo koristan za održavanje budnosti tokom dana te bolju koncentraciju.

 

5. "Brojanje ovaca" pomaže?

 

Baš i ne, čak čini se da bi moglo i odmoći. Naime, istraživanje je pokazalo da ljudi koji inače imaju problema sa spavanjem, kad im se sugeriše da pokušaju da broje ovce zaspu kasnije nego inače. Puno je bolje pokušati sa vizuelizacijom neke opuštajuće slike.

 

6. U REM fazi sna se najbolje odmaramo

 

To je faza u kojoj se naš mozak ponaša gotovo kao da smo budni. Prva REM faza javlja se obično tokom prvih 90 minuta otkad smo utonuli u san i za to se vreme beleži povećanje broja otkucaja srca, povišeni pritisak, paraliza ekstremiteta. Ali, puno bolje ćete se odmoriti mimo REM faze sna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...