5 načina kako da poboljšate pamćenje

Često zaboravljate stvari i to vas nervira. Koncentracija zna da vam bude na nuli u mnogim ključnim trenucima. Pročitajte naše predloge kako da povećate vašu memoriju
Zanimljivosti
23:52h
5 načina kako da poboljšate pamćenje

1. Pišite stvari tamo gde možete da ih vidite

Pravite dnevne podsetnike za stvari koje morate da uradite. Unapred napišite spisak potrebnih namirnica koje morate kupiti u prodavnici ili napravite listu stvari koja vam je neophodna za posao. Vrlo često se dešava da mozak zablokira baš kada vam to najmanje treba. Zato, ne dozvolite da vaše ideje i planovi iščeznu, već ih držite pod kontrolom i bacite na papir.

2. Jedite hranu za mozak

Postoji hrana koja ubrzava rad vaših moždanih ćelija. Ribizla, borovnice i jagode štite mozak od gubitka pamćenja. Pokušajte da ovo voće često ubacujete u vaš jelovnik, jer će vam dati energiju i povećati memoriju.

3. Koristite mnemotehniku

Ovo je jedna od najbitnijih stavki da budete šampioni u pamćenju. Ideja koja je srž mnemotehnike tera mozak da pamti slike mnogo lakše nego informacije. Ukoliko na primer treba da odete na vežbanje, ne morate u glavi imati konkretno taj podatak ili tu reč, ali će vas slika teretane u glavi podsetiti na ovu obavezu.

4. Zapišite sve bitne datume unapred

Podesite alarm na telefonu kao podsetnik na datume svih važnih događaja koji vam slede. Mnogim ljudima brojke u životu ne predstavljaju apsolutno ništa i retko ih se sećaju. Zato, ukoliko vaša desna ruka za pamćenje datuma nije telefon, postarajte se da imate rokovnik gde ćete imati zabeležene rođendane, proslave, datum menstruacije ili poslovnog sastanka.

5. Igre za pamćenje

Vežbanje ne zahteva samo vaše telo, već i um. Postoje igrice koje treniraju vaš mozak, poboljšavaju njegovu elastičnost i mogućnost primanja i pamćenja informacija. Zato probudite duh deteta u vama i igricama za pamćenje povećajte svoju memoriju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs