jednostavno je

6 načina da budete srećniji u 2020. godini: Pridržavajte se ovoga i ostvarićete sve što zacrtate!

U nastavku pročitajte kako da vodite uspešniji i kvalitetniji život u narednoj godini 

 

omoću ovih šest načina naučite bolje odlučivati i tako postepeno ostvarivati svoje ciljeve u nadolazećoj 2020. godini.

Zanimljivosti 28.12.2019. - 18:42h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Kada zaista budete okruženi stvarima koje najviše privlače vašu pažnju shvatćete da opterećenost s vremenom nije najbolji način za rešavanje problema.

 

Što više odugovlačimo, to nam je gore


Etimološki, 'odugovlačenje' potiče od latinskog glagola procrastinare, što znači odlagati do sutra. Ali to je više od samo dobrovoljnog odgađanja. Reč odugovlačenje je takođe izvedena i od drevne grčke reči akrasia, što znači raditi nešto protiv našeg boljeg prosuđivanja.

 

"To je samopovređivanje", rekao je Piers Stil, profesor motivacijske psihologije na Univerzitetu u Kaljariju.

 

Kako zaustaviti odlaganje stvari i početi raditi na njima'. Samosvesnost je ključni deo zašto se zbog odugovlačenja osećamo tako loše. Kada nešto odlažemo, nismo samo svesni da izbegavamo određeni zadatak, već da je i to verovatno loša ideja. Pa ipak, svejedno to uradimo.

 

- Zato kažemo da je odugovlačenje u osnovi neracionalno - tvrdi Fušia Sirois, profesorka psihologije na Univerzitetu u ŠefiIldu i dodaje da nema smisla raditi nešto za što znate da će imati negativne posledice.

 

Jednostavan psihološki test: Da li volite sebe?

 

Birajte ključni trenutak


Nemojte odlagati, ali ni baviti se stvarima pre nego što za to dođe vreme. Ali, zašto je tako teško suzdržati se? Jedno od objašnjenja je evolucija. Ako sada ne uzmete voće na nižim granama, kasnije ga možda neće biti. Tako bi vam isto moglo ponestati vremena za dovršavanje zadatka ili je moguće da zaboravite na njega.

 

"Zapravo često prekidam ljude kada pričaju jer se u suprotnom bojim da se neću setiti svega što sam hteo da kažem", rekao je dr. Fournier.

 

Samo bitno


Upravljanje pažnjom je umetnost. Usredsredite se na to da stvari činite iz pravih razloga, na pravim mestima i u pravim trenucima. Dajte prednost bitnim ljudima  i neće vam više biti važno koliko dugo nešto traje.

 

Ne dozvolite da vas nešto ometa


'Duboko usredsređeni rad' je pojam koji se odnosi fokusiranje bez ometanja u kognitivno zahtevnom zadatku. Dakle, opisuje situaciju kada ste stvarno udubljeni u nešto što radite. Da bi posao bio odrađen na taj način, ne sme vas niko ometati. Čak i brz pogled na telefon ili mejl može značajno da smanji vaše performanse zbog prebacivanja konteksta.

 

Ako želite uspešno integrisati rad u svoj profesionalni život, ne možete samo čekati dok ne nađete puno slobodnog vremena i dobro ste koncetrisani. Morate se aktivno boriti da to ubacite u svoj raspored.

 

Sklonite mobilni od sebe


To što smo s vremena na vreme nedostupni ključno je za jačanje našeg fokusa. Istraživanje Američkog psihološkog udruženja za 2017. godinu pokazalo je da su ljudi neprekidno i trajno dostupni na telefonu i računaru, proveravaju mejlove na svoj slobodni dan, neprekidno prate aktivnosti na društvenim mrežama, odgovaraju na poruke u svako doba dana, a to je povezano s višim nivoom stresa. 

 

Pet stvari koje nikad neće izaći iz mode: Uživajte u onome što je zaista važno!

foto: Shutterstock

Nemojte se ustručavati, učinite to!


U nekom trenutku se moramo podsetiti da sve te promene koje stvorimo u kreaciji nas više ne čine boljima već i različitima. Prepoznavanje te tačke u kojoj se naš nastavak rada i prepravljanja napokon isplati je jedna od najtežih veština za učenje, ali i jedna od najpotrebnijih, piše The New York TImes.

 

Oslobodi se svega što drugi traže od tebe: Ženo, prodiši punim plućima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...