rešenje je uvek u nama!

Anksioznost - kuga modernog doba: Norman Vinsent Pil otkrio ključ uspešnog života!

Za savladavanje problema neophodne su tri komponente: znanje, mišljenje i vera

Zanimljivosti
16:03h Autor:
Anksioznost - kuga modernog doba: Norman Vinsent Pil otkrio ključ uspešnog života!
Foto: Profimedia

"Problemi su znak života, a čovek se oseća više živim što ima više problem", kaže u svojoj knjizi Možeš ako veruješ da možeš doktor Norman Vinsent Pil koji je napisao četrdeset šest knjiga, a među njima i svetske bestselere, a važi za jednog od najčitanijih ispirativnih pisaca svih vrmena.

Kako se izboriti sa životom?

Američki ministar i autor poznat po svom radu na popularizaciji koncepta pozitivnog mišljenja, Norman Vinsent Pil, kaže da su strah i anksioznost najčešći problemi sa kojima se susretao u svojoj terapeutskoj praksi, s tim što se posebno osvrnuo na anksioznost koja predstavlja strepnju da će vam se nešto užasno dogoditi.

Prisetio se reči pokojnog dr Blentona koji je anksioznost nazvao "kugom modernog doba".

- On je isticao da je jedan od glavnih problema mnogim ljudima dubok unutrašnji sukob, osećanje nedoraslosti problemu i inferiornosti, osećanje pojedinca da nije u stanju da se izbori sa svakodnevnim problemima koje život nosi. Na osnovu svog iskustva došao sam do toga da su za uspešno savladavanje problema neophodne tri komponente:

  • znanje
  • mišljenje i
  • vera.

Kad čovek postane svestan problema na dobrom je putu da ga reši. Gotovo svi problemi popuštaju pred ispravnim postupkom, znanjem i razumevanjem. Kad mu nađete slabu tačku i razložite ga na delove sve ostalo je lako- objasnio je Norman Vinsent Pil.

Prvo razmisli, pa reaguj

Kad se suočimo sa nekim problemom najčešće prvo odreagujemo emotivno umesto da malo razmislimo. Norman je istakao da ako nemamo hladnu i logičnu kontrolu šaljemo nervima emotivne nadražaje čak do želuca koji reaguje u panici i počinje da oboljeva.

- Tad čovek postaje nervozan, budi se u sred noći, oseća naizmenično hladnoću i toplotu, usta mu se suše, a srce lupa. Rešenje je u tome da se okrenete zdravim mislima i da razmišljate. Odgovori na sve probleme čoveka su u njegovoj glavi, ali je nekad do njih teško doći jer se na tom putu suočava sa snažnim emotivnim reakcijama, čak i panikom. Zato je veoma važno da smo smireni kad se nađemo u nekom problemu. Za to je potrebna disciplina, a šta ima loše u njoj? - zaključio je Pil i poručio da je najvažnije preuzeti kontrolu nad sobom i od sebe čvrsto zahtevati da reagujete smireno kako biste postigli i održali emocionalnu ravnotežu.

Ključ uspeha

Ključ uspeha se nalazi u veri u sebe, postizanju unutrašnje ravnoteže i prihvatanju činjenice da svako od nas u sebi krije neograničene potencijale", zaključio je Norman Pil.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs