pročitajte

Ćutanje je zlato: 8 situacija u kojima je najpametnije držati jezik za zubima!

Vrlina je znati šta treba reći u određenom trenutku, ali veća je vrlina znati kada treba prećutati

Zanimljivosti
Autor:
Ćutanje je zlato: 8 situacija u kojima je najpametnije držati jezik za zubima!
Foto: Shutterstock

Koliko ste puta bili u situaciji da u ljutnji želite svašta da kažete i izbacite sav bes iz sebe? Želite da objasnite nekoj osobi da greši u nečemu?

Sledeći put kada nekome želite da odgovorite, a još ste pod utiskom ili ste ljuti, setite se reči poznate pesnikinje Rumi - 'Što si tiši, to više možeš čuti', piše Bright Side.

Bright Side je pripremio listu situacija u kojima je najbolje prećutati.

Ako ćete naljutiti nekoga

Tokom svađe, ćutnja pomaže da bolje slušamo i osoba s kojom se svađamo će u jednom trenutku shvatiti da je dosta.

U situaciji kada je neophodno da odgovorite nešto nekome o nečemu što vam se ne sviđa, uzmite 5 sekundi, udahnite i razmislite o tome šta ćete izreći.

Pokušajte s afirmacijom i u situaciji kada vam se neko žali o frizuri, a vi se slažete s tom osobom, počnite s time da je kosu teško održavati, jer će empatija pomoći u izbegavanju konflikata.

Ljutnja nikome nije donela ništa dobro: Opraštam, ne zato što si u pravu već zato što ja zaslužujem duševni mir!

Ljutnja nikome nije donela ništa dobro: Opraštam, ne zato što si u pravu već zato što ja zaslužujem duševni mir!

foto: Shutterstock

Ako ćete se još više naljutiti

Možda imate pravo da budete ljuti, ali još više ljutnje je neće utišati , već pojačati. Ako pokušavati da razgovorate kada ste ljuti bilo bi bolje da prekinete jer biste mogli razljutiti i drugu osobu i tako stvoriti začarani krug.

To se isto odnosi na situaciju u kojoj druga osoba ne želi da vas sasluša i razume. Takvi ljudi vam neće priznati da ste u pravu tako da je bolje da čuvate svoj glas za neke smislene rasprave.

Ako želite da ispravite nečije greške

Iako možda imate samo dobru nameru, nemojte da ispravljate nikoga, a posebno ne osobe koje ne poznajete najbolje.

Bolje je da zadržite svoje mišljenje za sebe nego da ispadnete 'pametnjaković' kojeg niko ne voli.

Ako će to uvrediti nekoga

Često ne razmišljajući uvredimo nekoga jer podsvesno želimo da budemo moćni i u pravu ili iz čiste ljubomore. Često je to u obliku sarkazma, ali to ne znači da nekoga nismo uvredili. Bolje je da držite jezik za zubima nego da pokušavate da kreirate lepu sliku o sebi.

Ako govorite samo da biste nešto rekli

Nemojte govoriti samo da biste nešto rekli, iako to što želite da kažete možda nema nikakvog smisla. Ako vaše reči neće pridoneti raspravi, bolje da ih sačuvate za neku drugu priliku.

Ljutnja ili tuga - šta je kobnije po naše zdravlje? Evo odgovora!

foto: Shutterstock

Ako ćete još nekoga uplesti u situaciju

Nekada je teško držati jezik za zubima kada je u pitanju neka tajna, ali imajte na umu da vam je vaš prijatelj to rekao u poverenju i da ćete iznevjeriti prijateljstvo. Čak i ako trećoj osobi kažete da ne sme nikome to da kaže to je svejedno ogovaranje.

Ako vas neko maltretira

Ako se susrećete s nekim ko vas maltretira nemojte da pokušavate komunikaciju s njim. Šta god da kažete takvim osobama to će ih podstaći na još više maltretiranja, oni ne podnose tišinu.

Možete sprečiti nasilništvo svojom ćutnjom, iako biste nasilnika možda najradije hteli da naučite pameti. Čuvajte svoje mentalno zdravlje i držite jezik za zubima.

Ako ćete povrediti nečije osećanja

Ovo je posebno važno ako želite da komentarišete neizbežne činjenice o nekome. Nikada ne znate kada ćete nekoga povrediti jer smo svi individualne osobe i reagujemo različito.

Uvek pre nego što kažete nešto o nekome dobro promislite, pogotovo ako ne poznajete dobro tu osobu, a želite da ostanete u dobrom odnosu s njom.

Izbegnite konflikte na poslu: Uz OVE savete uspećete da se izborite sa baš svakom neprijatnom situacijom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs