Toksični odnosi uništavaju sve

Emocionalna zavisnost je najopasnija: Da biste sačuvali dostojanstvo i sreću, neka vrata je najbolje zatvoriti zauvek!

Ljubav je lepa, ali nikako ne sme da bude izgovor za gaženje preko vlastitog dostojanstva

Zanimljivosti
13:01h Autor:
Emocionalna zavisnost je najopasnija: Da biste sačuvali dostojanstvo i sreću, neka vrata je najbolje zatvoriti zauvek!
Foto: Shutterstock

Da li vam je poznato ono stanje patnje nakon raskida? Isto se dešava i kada pokušavamo da prekinemo neku lošu vezu, ali se ne usuđujemo da presečemo, pa se to pretvara u pravu agoniju. Kada ne zalupite vrata jednom za svagda nego ih ostavljate na pola otvorena, nadajući se da će se stvari popraviti, to je isto kao kada biste šetali sa otvorenom ranom ne radeći ništa da zaceli.

Kada rešite da odete od nekoga, onda to uradite jednom zauvek jer u protivnom samo pravite agoniju i produžavate period patnje.

Odlazak znači imati dovoljno hrabrosti i ljubavi prema sebi. Prekid lošeg odnosa je bolja opcija od ostajanja u takvom toksičnom okruženju. Ponkada je bolje biti sam nego sa bilo kim samo da biste imali partnera.

Ponekad se dešava da nismo u stanju da sagledamo realnu situaciju i to koliko nam je tveza narušila samopoštovanje i sreću.

Istorija pamti: Strašna sudbina Turaka koji su pokušali da na silu pretvore Visoke Dečane u džamiju!

foto: Shutterstock

Emotivna zavisnost uništava sve, uključujući i ličnosti. Radi se o poštovanju, ljubavi i brizi o sebi. U redu je voleti nekoga, ali se ponekada damo i previše. Fraze poput: "Volim te više od sebe", mogu da budu destruktivne za srce.

Kada smo emocionalno zavisni, kada ne volimo sebe, tada postajemo marionete toksičnih odnosa i partnera.

Zašto ostajemo u toksičnim vezama?

Dešava se često da ljudi koji se nađu u toksičnim vezama nisu spremni da se suoče sa problemima i posledicama raikalnih odluka, pa tako radije biraju da ostanu u lošim vezama samo da ne bi bili sami. Nespremnosti za rešavanje problema je uglavnom poricanje.

Usamljenost, tuga, čežnja, priznanje da ljubav nije izgovor za sve što ste doživeli neizbežne su posledice koje je potrebno iskusiti da biste nastavili dalje.

Pojedite sve mrvice sa stola: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vas probuditi!

Stoga, neki ljudi, umesto da razvijaju samoljublje, ostaju u teškim odnosima koji štete njihovom duševnom miru. Radije biraju da trpe emotivnu bol, nego da zalupe vratima i prekinu odnose koji im čine toliko štete.

Na pola otvorena vrata čine da postanete zavisni i potpuno slepi za sve probleme. Za izalaz iz toksičnih odnosa potrebne su radilakne odluke. Ne plašite se da zalupite vrata za sobom kada odlazite, jer jednom kada odlučite da odete, naučićete puno i postati mnogo jača osoba koja ceni sebe, a to je najbitnije.

Ugledni psihijatar nakon decenija rada u mentalnoj bolnici: Demoni postoje, evo koga napadaju, zašto i kako da prepoznate napad!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs