Naučno dokazano

Muškarci su detinjasti do četrdesete: Evo ko je kriv za njihovu nezrelost!

Naučnici su otkrili da je muški mozak veći, ali je zato ženski mozak efikasniji

Zanimljivosti
Autor:
Muškarci su detinjasti do četrdesete: Evo ko je kriv za njihovu nezrelost!
Foto: Profimedia/ Mamurluk u Vegasu

Mnogi od nas misle, a i često kažu kako se muškarci uvek ponašaju kao deca. Neki takođe veruju da kada su u pitanju parovi, žene su te koje donose važne životne odluke jer su odgovornije.

Zbog toga su naučnici odlučili da otkriju da li je to istina? Da li su muškarci večita deca?

Evo šta nauka kaže:

Univerzitet u Oksfordu sproveo je istraživanje u kojem su snimali i pregledali mozak 121 učesnika uzrasta između 4 i 40 godina. Pratili su i promene u različitim funkcijama, uzimajući u obzir starost i pol učesnika.

Rezultati ovog istraživanja su otkrili da muškarci sazrevaju tek oko 40e godine života. Iako mozak muškarca i žene na kraju dosegne iste sposobnosti za rad u svakodnevnom životu, muškarci često pokazuju odlaganje u produženom razvoju funkcionlnih mreža u poređenu sa ženama. Dame, međutim, pokazuju preuranjeno propadanje ovih mreža. Zbog toga se kaže da muškarci sazrevaju kasnije.

Tako su isto naučnici otkrili da je mozak muškarca veći od ženskog, ali ženski mozak ima veću efikasnost. Na primer, žene imaju bolju memoriju, više neuronskih veza i detaljnu percepciju boja i ukusa. Mada naučnici tvrde da sve ovo vodi poreklo od hormona.

Zahvajujući nauci, sada pouzdano kažemo da mozak žene i mozak muškarca funkcioniše različito, što objašnjava varijacije u ponašanju i stepen emocionalne zrelosti kod ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs