Neizvesno

Ozbiljan problem u sred Majamija: 2000 godina staro indijansko selo (FOTO)

Arheolozi su naselje Tekvesta Indijanaca prvi put otkrili 2005. kada su građevinci radili na parkingu, a sada to nalazište predstavlja ozbiljan problem multimilionskom građevinskom projektu
Zanimljivosti
11:06h Autor:
Ozbiljan problem u sred Majamija: 2000 godina staro indijansko selo (FOTO)
Foto: Reuters

Otkriće ostataka 2000 godina starog indijanskog sela u centru Majamija napravilo je ozbiljan problem multimilionskom građevinskom projektu koji je preživeo krizu nekretninama i finansijskih krah grada.

Arheolozi su naselje Tekvesta Indijanaca prvi put otkrili 2005. kada su građevinci radili na parkingu. Od tada, pronađeno je osam krugova rupa u krečnjaku gde su nekada stajale kolibe.

"Mi sada samo naslujućemo nešto što bi mogao da bude najraniji plan grada u istočnom delu Severne Amerike", rekao je arheolog Robert Kar koga je građevinska grupa MDM unajmila da nadgleda nalazište.

Drevno nalazište nalazi se u srcu najnovijeg centra građevinske industrije Majamija i okruženo je luksuznim tornjevima za stanovanje poput Ajkona ili Epika. Preko puta je luksuzni Meriot hotel gde odsedaju sportisti, kao i kvart sa ekskluzivnim restoranima u koje odlaze poznate ličnosti.

Sličan krug rupa, nazvan Majami krug, otkriven je u blizini 1998. i veruje se da je to bilo ceremonijalno mesto okupljanja Tekvesta plemena. Nalazište, koje su preduzimači morali da prodaju gradu, sada je gradski park.

MDM je na mestu gde su otkriveni krugovi planirao da izgradi bioskop, restorane, hotel na 34 sprata. Ceo projekat deo je većeg Met majami projekta u okviru koga su već završeni hotel Merion, poslovne zgrade Ves Farga i zgrada od 447 luksuznih apartmana koja gleda na Biskejn zaliv.

Proteklih devet godina arheolozi su pronašli na hiljade predmeta uključujući i ljudske kosti koji ukazuju da su Tekveste trgovale sa drugim krajevima Severne Amerike i Kariba.

"Španski istraživači pišu o kolibama, nevernicima, divljacima. Veliko je iznenađenje pronaći sofisticiran narod koji je dugo vremena živeo na jednoj lokaciji", rekao je Kar. Majami je sada pod pritiskom da ponovo razmotri dozvole za gradnju kako bi se očuvalo selo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs