Pozitivan uticaj na celo telo

10 razloga zašto bi trebalo da se grlimo bar 8 puta dnevno!

Potrebno nam je četiri zagrljaja dnevno da preživimo, osam da ostanemo onakvi kakvi jesmo, i dvanaest da rastemo

Zanimljivosti
18:12h Autor:
10 razloga zašto bi trebalo da se grlimo bar 8 puta dnevno!
Foto: Shutterstock

Zagrljaj ima veoma pozitivan uticaj na naše telo. Istraživanja pokazuju da zagrljaj i smeh pomažu telu da se bolje nosi sa bolešću, usamljenošću, depresijom, anksioznošću i stresom.

Studije su takođe pokazale da dobar snažan zagrljaj, u kojem se vaša srca dodiruju, može da vam pomogne na sledeće načine:

1. Dodir dva tela pomaže vam da stvorite osećaj poverenja i sigurnosti, što, zauzvrat, doprinosi poverenju.

2. Zagrljaj povećava nivo oksitocina u telu, što pomaže da se oslobodimo osećaja usamljenosti, nedostatka pažnje i besa.

3. Grljenjem nekoga duže vreme, povećavate nivo serotonina, koji poboljšava vaše raspoloženje i proizvodi osećaj sreće.

Monah Arsenije Jovanović: Problem u porodici nastaje kada žena izgubi ove dve osobine!

foto: Shutterstock

4. Zagrljaj jača imunitet. Blagi pritisak na grudi i stomak, kao i povezane emocije aktiviraju čakru solarnog pleksusa. Ovo stimuliše timusnu žlezdu, reguliše i balansira proizvodnju leukocita našim telima, čuva zdravlje i pomaže u sprečavanju bolesti.

5. Zagrljaj povećava samopouzdanje. Od samog rođenja, naša porodica nam upravo na taj način daje do znanja da smo posebni i da nas vole. A ta povezanost povećanog samopouzdanja i taktilnih dodira ostaje utisnuta u naš nervni sistem, čak i kada postanemo odrasli. Naše telo pamti da se tate i mame grle, a zagrljaji u odraslom dobu nas podsećaju na to na ćelijskom nivou. Jednostavno rečeno, grljenje nam pomaže da se više volimo.

6. Zagrljaji opuštaju mišiće. Zagrljaj nam pomaže da opustimo napete mišiće i ublažimo bol povezan sa njima. I doprinose poboljšanju cirkulacije krvi u mekim tkivima.

Kako da prepoznate glupe ljude: Frojd je to otkrivao jednom jedinom rečenicom!

foto: Profimedia

7. Zagrljaj pomaže da uravnotežimo naš nervni sistem. Elektrodermalna reakcija na zagrljaj pokazuje promenu u provodljivosti kože. To nam zauzvrat, omogućava da postignemo uravnoteženije parasimpatičko stanje u našem nervnom sistemu.

8. Zagrljaji nas uče kako da dajemo i primamo, jer tokom njih ne samo da dobijamo tuđu toplinu, već i delimo svoju. Zagrljaj nas uči da ljubav može biti samo uzajamna.

9. Zagrljaji su poput meditacije i smeha. Uče nas da zaboravimo na brige i živimo u sadašnjosti. Pomažu nam da idemo sa tokom života. Prekidaju našu opsesiju nečim, i pomažu da pogledamo u naše srce, osećanja i dušu.

Razmena energije pomoću zagrljaja pomaže da se ojačaju veze, empatija i međusobno razumevanje. Pored toga, ona je sinergistička, što znači da je u ovom slučaju celina veća od sume njenih komponenti.

Virdžinija Satir, poznati porodični terapeut je jednom rekla: “Potrebno nam je četiri zagrljaja dnevno da preživimo, osam da ostanemo onakvi kakvi jesmo, i dvanaest da rastemo”.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs