sa ovim se svi možemo složiti

Naučnik sa Oksforda potvrdio: Odlazak na posao pre 10 ujutru ima efekte slične mučenju! Da li se slažete?

Forsiranjem da se svaki dan budimo ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašenjeg časovnika i to ima loše posledice po naše zdravlje.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Thinkstock

Naučnik sa Univerziteta u Oksfordu, Dr Pol Keli je nedavno otkrio nešto što verovatno utiče na većinu nas. Ispitao je oblike mučenja u današnjem - modernom dobu, i otkrio da je buđenje i odlazak na posao pre 10 sati ujutro najčešći vid mučenja od svih.

 

Dr Keli kaže da svako od nas ima svoj "telesni sat", poznatiji kao cirkadijalni ritam. Ovaj telesni časovnik je unapred programiran i ne može se promeniti, tako da forsiranjem da se svaki dan budimo ranije nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašenjeg časovnika i to ima loše posledice po naše zdravlje. 

 

Dr Keli veruje da je nedostatak sna internacionalni problem i da, kao što je pomenuto ranije, može biti opasno po naše zdravlje. Na primer, početak rada na poslu pre 10 ujutru može dovesti do lišavanja od sna i emocionalnog i fizičkog stresa, koji opet mogu dovesti do još opasnijih zdravstvenih rizika. 

On je svoju teoriju testirao u jednoj školi u Velikoj Britaniji gde je pomerio početak časova sa 8.30 na 10 ujutru. Došao je do zaključaka da su se nakon nekog vremena popravili nivo prisustva na časovima i generalna produktivnost učenika. Boljitak je uočen i na ocenama učenika. 

 

I zbog čega se onda i dalje mučimo? 

 

Pa, osmočasovni radni dani su stvoreni početkom 20. veka da bi se maksimizovala produktivnost fabrika. Oni nisu uzeli u obzir ljudski telesni sat, koji, naravno, treba da bude usklađen sa sunčevom svetlošću, a ne sa rasporedom šefova.


Pada vam glava: Psiholog otkriva kako sebi odmažete i da samo ovako možete pobediti hroničan umor!

foto: Shutterstock

 

Nažalost, još uvek smo zaglavljeni u starom sistemu i ne razmišljamo o tome šta naše telo prirodno želi. Kada bi svi slušali svoja tela i prirodno se probudili, njihov bi rad bio mnogo produktivniji i usredsređeniji, i sveukupno bi bili srećniji.

 

Šta mislite o ovim informacijama? Možete pitati i svoje prijatelje i saradnike da li se slažu sa ovim i preneti nam to u komentarima! 

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...