Prepoznajte

Šefa tiranina prepoznajte po agresiji, zavođenju i ismevanju

Toliko su nepostojani i nepredvidivi da i u najboljem izdanju imaju problema pri održavanju timske atmosfere i saradnje. Ali imaju razvijenu empatiju jer znaju da život često nije pošten, pa lako prepoznaju tuđi bol
Zanimljivosti
10:42h Autor:
Šefa tiranina prepoznajte po agresiji, zavođenju i ismevanju
Foto: Shutterstock

Iako nasilnici na radnom mestu imaju mnoge metode kontrole i moći, postoji neke strategija po kojima ih možete prepoznati. Što se pre upoznate sa njihovim ponašanjem, to ćete se lakše zaštititi.

Prazna obećanjaŠef nasilnik će ponuditi prijateljstvo, poštovanje, finansijsku nagradu ili napredovanje u karijeri kako biste mu bili odani. Ali reč je o "pustim" obećanjima.

AgresijaBesni ispadi, situacije u kojima koristi nečiji neuspeh ili krivicu da ga ubije u pojam i osramoti. Nasilnici često grade saveze i pokopavaju svakoga ko ih ne podupire. Zato skupljaju tračeve i suptilno se služe “prljavim vešom” koji iskopaju.

Drugačija stvarnostBave se poluistinama, zamagljuju, zbunjuju i navode druge na pogrešan zaključak.

Svaki od ovih modela ponašanja može pratiti i prikrivanje stvarnih emocija - taktika uz pomoć koje nastoje da potkupe vaše poverenje, ali prikriva zbog čega vas zapravo želi na svojoj strani.

IspadiKad se ne može kontrolisati, nasilnik koristi bes, bilo da je to prikriveni bes (verbalne tirade) ili otvoreni poput lupanja po stolu, treskanja slušalicom...

PretnjeZnak što će biti ako ne poslušate može doći kroz šalu, ali ako ne poslušate, slede otvorene pretnje i emocionalne ucene.

IsmevanjePojačaće pritisak čim oseti otpor i krenuće sa ismevanjem. Može reći: “samo sam se šalio, previše si osetljiv”. Namerno izvrće reči, vadi iz konteksta...

Plane, šarmira ili izolujeČesto kažemo da čoveku treba dati vlast da bismo ga upoznali. Ali među nasilnicima su i ravnopravne kolege koji se mogu ponašati šefovski ili kao da su “iznad”. Pritom igraju ili na zastrašivanje i izolaciju ili na šarm.

“Kratak fitilj” glavna je karakteristika zastrašivača. Zapaljivi ljudi jednostavno očekuju razočaranje i vrlo su osetljivi ako se neko loše odnosi prema njima. Dopustiće sebi emocionalne ispade koji uključuju galamu, bacanje stvari i lupanje vratima.

Toliko su nepostojani i nepredvidljivi da i u najboljem izdanju imaju problema pri održavanju timske atmosfere i saradnje. Ali imaju razvijenu empatiju jer znaju da život često nije pošten pa lako prepoznaju tuđi bol. Loša im je strana to što zahtevaju da im pružite ličnu pažnju, uveravanja i energije, pa im je teško ugoditi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs