MIŠEL FILIPS

LJUBAVNI ŽIVOT KALIFORNIJSKE LEPOTICE: Za njom su ludeli najveći frajeri Holivuda, a ona se udala i razvela za 8 dana

Mišel Filips važi za jednu od najharizmatičnijih žena 60-tih godina prošlog veka, bila je članica kultne grupe, a njene veze sa poznatim muškarcima i danas pune naslove. Ima 78 godina i ne žali ni za čim

Wedding
Autor:
LJUBAVNI ŽIVOT KALIFORNIJSKE LEPOTICE: Za njom su ludeli najveći frajeri Holivuda, a ona se udala i razvela za 8 dana
Mišel Filips, Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Mišel Filips je poslednja živa članica kultnog benda The Mamas and The Papas, i, uprkos njenom nedostatku želje da bude na sceni sa grupom, ona je ipak umetnica koja je pomogla u stvaranju zvuka po kojoj je Kalifornija šezdesetih stavljena na mapu.

Holi Mišel Gilijam rođena je 4. juna 1944. godine. Mišel se udala za člana grupe Džona Filipsa 1962, pre nego što je kvartet postao grupa. The Mamas i The Papas su svojim ogromnim hitovima upisali istoriju. Ali Mišel nije imala „nikakve ambicije da ikada bude na sceni“, rekla je jednom prilikom.

„Želela sam da budem Džonova žena. Bila bih najradije u kuhinji i pravila špagete ili tako nešto, a on bi rekao 'Hej Mič, dođi ovamo, otpevaj ovaj deo.

Kalifornijska devojka iz snova

Mišel je opisala kako je bilo na sceni dok je stajala tamo sa njih troje i pevala. Iako je zvučalo sjajno, nije uživala u tome. „U početku je bilo veoma, veoma teško. Plašila sam se… Pogledala bih oko sebe i videla Kasa, Denija i Džona koji su voleli svaki minut na sceni, jer je to bilo ono što su oduvek želeli, a ja se tu nisam pronalazila."

Kada je Mišel prvi put ušla u studio Vestern Soundsa sa Luom Adlerom i ostatkom grupe, nikada ranije nije bila pred mikrofonom. Prelepa plavuša - prava "kalifornijska devojka iz snova" - je odrastala na Long Biču u Kaliforniji. Njena porodica se često selila u njenim ranim godinama, to što je rano ostala bez majke otežavalo joj je svaki korak.

Nomadsko detinjstvo

Mišelina majka je umrla kada je imala samo pet godina, tako da ju je odgajao njen otac, koji je morao mnogo da putuje zbog posla. Ali zbog njegovih obaveza, Mišel je imala nomadsko detinjstvo. Sa ocem je putovala svuda po Americi, pa kada je došla u tinejdžerske godine, nastanila se u Los Anđelesu.

U srednjoj školi pokazala je talenat za muziku, svirala je klavir, gitaru i violončelo. Ali, usmerila se i na šou biznis. Njen prvobitni plan je bio da bude model. Kasnije se preselila u San Francisko – u središte kontra kulture 1960-ih – i počela da stvara ime sa nekoliko uspešnih reklamnih kampanja za bilborde i štampane oglase. U San Francisku, Mišel se našla u srcu uzbudljivog novog sveta.

Kada je Mišel upoznala Džona

Bilo je to u julu 1961. godine kada je Mišel upoznala mladog muzičara po imenu Džon Filips. Tih dana, Džon je putovao po Kaliforniji, na turneji sa svojim folk triom, The Journeimen. Romansa Džona i Mišel počela je odmah, uprkos činjenici da je Džon bio oženjen. U tom trenutku, Džon je bio u braku oko pet godina. Bio je i otac dvoje male dece. Ipak, on je odlučio da napusti svoj brak i izgradi novi sa svojom 18-godišnjom ljubavnicom. Par se venčao u novogodišnjoj noći 1962. godine. Ubrzo nakon toga, krenuli su u Njujork. Počeli su da pišu pesme i da nastupaju zajedno. Kada je Maršal Brikman, koji je svirao na bendžu, napustio bend, zamenio ga je Deni Doerti.

The Mamas and The Papas

Kada se Kas Eliot pridružila bendu, više nije bilo povratka. Oko 1965. postali su The Mamas i The Papas i proslavili se preko noći. Njihov debi album iz 1966, koji je među ostalim imao i njihovu najčuveniju pesmu California Dreamin.

Ali situacija iza scene nije bila kao ona na sceni. Tokom veoma kratkog vremenskog perioda kada su The Mamas i The Papas bili neverovatno popularni, između 1965. i 1968. godine, zajedničko putovanje na Devičanskim ostrvima 1966. je i bilo dokaz onoga čega su se plašili. I upravo tokom ovog putovanja veze su počele da se raspadaju...

Putovanje života

Kako se Mišel seća, svi su živeli u jednom šatoru na plaži. Kas je donela psihodelične tablete koje bi grupa uzimala svakog jutra pre ronjenja na koralnom grebenu. Tokom ovog odmora koji je promenio um, Mišel i Deni su počeli da se igraju "zavrti flašu“. Mišel je otkrila da je posle poljupca sa Denijem rekla svom tadašnjem mužu Džonu o svojim osećanjima prema njihovom kolegi, članu benda.

Kako se Mišel seća, Džon je to slegnuo ramenima, rekavši joj da ne treba previše da brine o tome jer Doerti nije bio zainteresovan za nju. Ipak, Mišel je ušla u aferu sa Denijem. Posle nekog vremena, Džon je saznao da afera Mišel i Denija nije bila samo plod njene mašte. Tada je izbacio Mišel iz grupe.

Izbačena iz grupe

Afera je pretila da prekine karijeru grupe pre nego što je i počela. Dok je bend snimao svoj drugi album, The Mamas and The Papas, Mišel se našla u još jednoj aferi, ovog puta sa Džinom Klarkom iz grupe The Birds. I ovoga puta, Džon nije bio tako nonšalantan u vezi sa tim.

Otišao je toliko daleko da je preduzeo pravne radnje da mu se žena ukloni iz grupe. U junu 1966, Mišel je zvanično otpuštena iz benda The Mamas and The Papas. Zamenila ju je pevačica i producentova devojka, Džil Gibson. Dok je Džil bila talentovana pevačica i slagala se sa ostatkom benda, jednostavno nije imala Mišelinu harizmu i sposobnost izvođenja.

Dozvoljen povratak

Pošto je Mišel iznenada otišla, fanovi su počeli da viču njeno ime na koncertima i time negoduju odluku benda. Džil je na kraju izbačena, a Mišel se vratila u grupu tokom leta 1966. (Na drugom albumu The Mamas and The Papas, vokale koji se mogu čuti su i Mišel i Džil). Na kraju je Džon poželeo dobrodošlicu svojoj ženi, i romantično i muzički.

Uprkos ženinoj prevari, Džon je ipak bio voljan da ostavi prošlost. U stvari, on i Deni su čak napisali pesmu o tome pod nazivom I Saw Her Again. Džon se takođe pozabavio Mišelinom aferom u pesmi Go Where You Wanna Go, aludirajući na seksualno oslobođenje tog doba.

Nema ljubomore ovde

Uzimajući u obzir kako je Mišel bila vitka prelepa žena, a Kas bila gojazna devojka iz Merilenda koja je bila superiorna pevačica, lako je razumeti da je to moglo da dovede do ljubomore u bendu. Ali to uopšte nije bio slučaj. Njih dve su bile „izuzetno bliske“, ispričala je Mišel.

Ako pitate Mišel, Kas je bila glavni igrač u njenom ličnom uspehu. „Morate zapamtiti da me je Kas emancipovala“, objasnila je Mišel. „Mislila je da Džon ima previše kontrole nada mnom, a do danas još nisam upoznala ženu tako snažnu, duhovitu i nezavisnu kao što je bila Kas. Takođe je primetila kako je Kas bila izuzetno velikodušna, pomažući Mišel da ostvari svoj pun potencijal u pevanju.

Leto ljubavi

U leto '67. održan je sada legendarni Monterej Pop Festival. Trodnevni događaj u Montereju, u Kaliforniji, po prvi put je skrenuo pažnju američke javnosti na mnoge velike umetnike, uključujući Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Otisa Redinga, The Who i mnoge druge. Mamas i The Papas su bili ti koji su zatvorili festival.

U to vreme, Mišel je nedavno rodila ćerku Činu, a njen brak sa Džonom ponovo je bio u problemu. Kada je bend otišao na pauzu, tenzije između Džona i Mišel su došle do tačke ključanja. Par je podneo zahtev za razvod u maju 1969. Tada je Kas je krenula u solo karijeru, a bend se bližio svojim poslednjim danima.

Nakon Džona došao je …

Nakon razlaza sa Džonom, Mišel je bila romantično povezana sa brojnim poznatim licima. Voren Biti, Džek Nikolson i Roman Polanski su na listi njenih romansa koje su mediji pratili u stopu. Ne zaboravimo njen katastrofalan, osmodnevni brak sa Denisom Hoperom 1970. godine.

Videvši loše odluke svoje bivše žene, Džonu Filipsu se slomilo srce, a i sam je lutao iz afere u aferu, padajući u alkoholizam i zavisnost od droga. „Bila sam Džonova muza, a sada me više nema“, objasnila je Mišel. „Ja sam bila osoba od koje je Džon crpio sav svoj očaj i radost, i nije znao kuda odatle. Džon verovatno takođe ne bi želeo da čuje ovo...

Voren je bio ljubav njenog života

Mišel je rekla da je glumac Voren Biti ljubav njenog života, ali ju je izgubio jer jednostavno nije znao kako da se ponaša prema ženama. U intervjuu za Veniti Fer, rekla je: „Bila sam ludo zaljubljena u njega“, ali ju je odvratilo ono što je smatrala njegovim pasivno-agresivnim ponašanjem.

„Volim Anet Bening i molim se za nju svaki dan! Ona uma da upravlja njime, a ja nikada nisam umela. Izludeo me je!” Mišel, koja sada ima 78 godina, kaže da je „pala sa kauča od smeha“ kada je Biti rekao Barbari Volters na televiziji da se njegove veze sa ženama obično prekidaju zato što su raskinule s njim!

Što se tiče njene veze sa Džekom Nikolsonom..

Od Džeka do Denisa

Nakon raspada benda The Mamas i The Papas, Mišel je pokušala da napravi prelazak sa muzike na filmove. Započela je romansu sa Džekom Nikolsonom. Mišel je rekla da je Nikolson bio „divan momak. Šarmantan, sladak i zabavan za druženje.” Dok je Nikolson bio u gostima na snimanju, Mišel je dobila glavnu žensku ulogu u filmu Poslednji film Denisa Hopera.

Odletela je u Peru da počne da snima, a ona i Hoper su se zaljubili i venčali krajem 1970. Ali u danima nakon venčanja, Hoper je navodno učinio nešto opasno sa Mišel. Sve što je rekla je da je to bilo "mučno". Na kraju je pobegla sa svojom ćerkom u Los Anđeles i podnela zahtev za razvod, osam dana nakon njihovog venčanja.

I nazad kod Džeka

Kada se vratila u Los Anđeles, Mišel je nastavila svoju romansu sa Nikolsonom i preselila se u kuću pored njegove. Njih dvoje su izlazili oko godinu dana. Ovo je bilo malo pre Nikolsonove najveće slave. Takođe je otprilike u to vreme jedan jedini Mik Džeger bio je veoma zaljubljen u Mišel. Pričalo se da je bio lud za njom.

Njena veza sa Nikolsonom prekinuta je nakon izvesnog telefonskog poziva. Mišel je tvrdila da je sve pošlo naopako jednog dana kada je Nikolson dobio poziv i obavestio ga da je žena za koju je uvek mislio da mu je sestra zapravo njegova majka. Kao rezultat toga, žena za koju je mislio da mu je majka bila je, u stvari, njegova baka. Mišel je rekla da je rezultat toga bio takva bomba za Nikolsona i njegov gubitak svake vere u žene, uključujući nju.

Pronalaženje pravog oca

Mišel se 1978. udala za direktora radija Roberta Burča. „Bacila sam se na njega, kao što to obično radim“, priznala je Mišel. Bili su zajedno dve godine pre nego što su se razveli. Onda, dok je čeznula za još jednim detetom, upoznala je svog sledećeg šestomesečnog lepotana - zgodnog, ležernog glumca Grejndžera Hajnsa. Kako se Mišel seća, kada je bila „apsolutno opijena od martinija“, predložila je nešto Grejndžeru.

Dogovor? Ako bi pristao da bude otac njenog deteta, ona bi preuzela punu odgovornost za to. „Onog trenutka kada kažete momku da ne mora da bude roditelj, on postaje najbolji roditelj“, rekla je Mišel. Par je imao sina Ostina Hajnsa. Njihov brak se završio, ali Mišel nije odustala od ljubavi...

Od muzike do glume

Kada je Mišel promenila karijeru i ušla u filmsku industriju, našla se u brojnim filmovima, kao što je Dilindžer iz 1973, za koji je dobila nominaciju za Zlatni globus. Takođe je bila u bezbroj TV emisija, poput Knots Landing. Čak je ponovo uronila u muziku kada je 1977. objavila svoj jedini solo album Victim of Romance.

Za Mišel je to bio rad iz ljubavi. Uključila se u svaki aspekt proizvodnje, uključujući i dizajn omota. Međutim, album je bio i kritički i komercijalni neuspeh i označio je njen poslednji napor u muzičkoj industriji. Nakon toga se okrenula isključivo glumi. I bila je u bezbroj filmova i TV emisija.

Njena najduža veza je došla do kraja

Do 1999. Mišel je počela da izlazi sa Stivom Zaksom, plastičnim hirurgom. Njih dvoje su bili zajedno 18 godina pre nego što je Zaks preminuo 2017. Mišel uživa u glumi i prepustila je pevanje svojoj ćerki Čini.

Mišel je takođe bila prijatno iznenađena kada je videla kako njen rad sa The Mamas i The Papas nastavlja da dopire do svake nove generacije. „Šokantno je u smislu da je album bio tako uspešan iz decenije u deceniju“, rekla je 2004. „Izgleda da ne gubi svoju snagu, i uvek sam oduševljena da čujem bilo šta što žele da izvuku iz njega .”

Kada je Džon umro

Kako se osećala kada je njen bivši muž Džon Filips umro od srčane slabosti 2001. godine? Osećala se „tužno“. Ona je prokomentarisala kako sa njom nije razgovarao nekoliko godina. „Njegova žena je bila ludo ljubomorna na našu prošlost, a on je skinuo moje ime sa svoje web stranice The Mamas and The Papas. Ipak, uprkos tome što njegova žena nije dopuštala da ga poseti, ona je ipak otišla da se oprosti sa njim u bolnici.

Objasnila je kako su Lu Adler i Deni razgovarali sa njegovom ženom, rekavši: „Vidi, ne možeš im ovo oduzeti. Mišel je slomilo to što ga je videla tako krhkog. Kada ju je iznenada ugledao kako stoji pred njim, rekao joj je: „O, Miče!“ Privukao ju je k sebi, poljubio je i rekao: „Mič, želim da dođeš da me vidiš ponovo. Ali on je preminuo sledećeg dana.

Zapamtite taj Prvi put

Mišel je u jednom intervjuu zamoljena da se priseti kada je prvi put pevala sa The Mamas i The Papas. Opisala je kako je to bilo 9. januara 1965. u njihovom stanu u Vest Vilidžu. „Ali ne sećam se toga, a pošto nikada ništa nismo sastavljali, mislim da je bilo prvi put kada smo otišli ​​na Devičanska ostrva... tamo smo počeli da pevamo zajedno i rekli: 'Vau, mi smo genijalni!' nasmejala se.

MIšel Filips
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs