Da li ste znali?

Sve više mladenaca venčava se u petak: Evo zašto to nije dobra ideja!

Crkva strogo zabranjuje venčanja u dane posta

Wedding
Autor:
Sve više mladenaca venčava se u petak: Evo zašto to nije dobra ideja!
Foto: Shutterstock

U poslednje vreme parovi sve češće odlučuju da svadbu naprave u petak. Razlozi su obično cena - radni dan je jeftiniji u odnosu na vikend, ali i prebukiranost restorana koji imaju rezervisane subotu i nedelju i do godinu dana unapred.

Ali, parovi koji se planiraju da se venčaju u crkvi u petak, uglavnom će naići na zid. Zašto?

Petak je, kao što vam je verovatno poznato, dan strogog posta, jer je Isus Hrist razapet na krst u petak. Taj dan se smatra najtužnijim i crkva zbog toga ne odobrava venčanja petkom, kao ni sredom - na dan kada je Juda izdao Hrista.

"U dane jednodnevnog posta sredom i petkom crkvena venčanja se ne obavljaju, kao što se ne obavljaju u sve dane postova tokom godine", objašnjava otac Gligorije Marković, sveštenik Crkve Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu, a prenosi Žena.rs.

Mladenci, obratite pažnju: Ovako treba da izaberete burme za venčanje!

foto: Shutterstock

Ipak, ako ste i prisustvovali nekom crkvenom venčanju u sredu ili petak, otac Gligorije objašnjava o čemu je reč:

"Ima slučajeva kad se vrši pritisak da se venčanje zakaže i kad mu vreme nije, nudi se mito, više novca da se to "izgura". Ali to je tako nelogično da želiš da se venčaš u crkvi, ali da izbegneš pravila, misleći oprostiće mi Bog. Uopšte nije reč o tome da li hoće ili neće, već da si samog sebe ubacio u loše", objašnjava otac Gligorije i dodaje da se u jako retkim slučajevima po mudrosti i krajnjem snishođenju dopusti da se obavi venčanje, ali da su to zaista izuzeci.

Osim srede, petka i četiri posta, crkva ne odobrava ni venčanja na Krstovdan 18. januara i 27. septembra, na Usekovanje koje se obeležava 11. septembra, kao ni na Vaskrs i u toku Svetle sedmice, jer tada su svečani dani koji su posvećeni Hristovom vaskrsenju.

Zbog ove zabrane, neki mladenci odlučuju da sklope građanski brak i naprave veselje u petak, dok se crkvena ceremonija obavlja nekog drugog dana samo u prisustvu kumova i najbližih članova porodice. Ipak, ni ovo se ne smatra dobrim izborom prema stavu Crkve, jer ste na najtužniji praznik kada treba da postite, slavili uz muziku i mrsnu hranu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs