ČUVARKUĆU JE VEOMA VAŽNO ČUVATI CELE GODINE ZBOG SLEDEĆIH RAZLOGA: A jedino je ispravno sa starom uraditi OVO

Čuvarkuća, kako su govorili naši stari, čuva dom i ukućane od zlih sila

Lifestyle
13:04h Autor:
ČUVARKUĆU JE VEOMA VAŽNO ČUVATI CELE GODINE ZBOG SLEDEĆIH RAZLOGA: A jedino je ispravno sa starom uraditi OVO
Foto: UradiPrintscreen Youtube - Sama- Ideje za kreativce

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, a njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. Naime, njime se slavi Isusovo natprirodno vaskrsenje iz mrtvih, što je jedno od glavnih načela hrišćanske vere.

Apostol Pavle je napisao da je za one koji veruju u Isusovu smrt i vaskrsenje „smrt progutana pobedom“.

Prva poslanica Petrova izjavljuje da je Bog vernicima dao „novo rođenje u živu nadu kroz vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih“.

Isus Hrist
foto: Leemage / AFP / Profimedia

Hrišćanska teologija smatra da, kroz veru u Božije djelo, oni koji prate Isusa duhovno uskrsnu sa njim kako bi mogli da hodaju novim načinom života i dobiju večno spasenje i da mogu da se nadaju da će fizički vaskrsnuti da bi živeli s njim u Carstvu nebeskom.

Po tumačenju nekih protestanata, Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik a ne Uskrs, zato što se čovečanstvo već Isusovom smrću, a ne njegovim vaskrsnućem oslobodilo grehova. Ipak, ta teorija negira postojanje života posle smrti, pošto Isus po Svetom pismu smrt pobjeđuje tek svojim vaskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Uskrsa.

Zašto se na Uksrs farbaju jaja?

Tradicija farbanja jaja veoma je stara i potiče iz prethrišćanskog perioda, dakle još i pre Hrista i njegovog stradanja. Naime, jaja su odvajkada bila simbol rađanja i pobede nad smrću – kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. U kontekstu Uskrsa, bojenje jaja se prvi put pominju u 12. a u Srbiji u 16. veku.

Crvena jaja, Jaja, Uskršnja Jaja, Kucanje jajima
foto: Shuterstock

Prvo ofarbano jaje zove se - čuvarkuća, i uvek je crvene boje. Obavezno se čuva do narednog Velikog petka, jer predstavlja branitelja kuće od svega lošeg.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Jaje, Crveno jaje, Uskrs, Vaskrs
foto: Profimedia

Šta je jedino ispravno uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?

Kad se ofarba nova čuvarkuća, stara se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs