OVAKO SE PRAVILNO LOMI SLAVSKI KOLAČ: Sveštenik objasnio gde pravimo najveću GREŠKU, 1 stvar je ključna

Mnogi Srbi ne znaju kako se pravilno lomi slavski kolač, a sveštenik je ukazao na grešku koju gotovo svi pravimo prilikom ovog rituala.

Običaji
OVAKO SE PRAVILNO LOMI SLAVSKI KOLAČ: Sveštenik objasnio gde pravimo najveću GREŠKU, 1 stvar je ključna
Foto: Stil

Tradicija u našem narodu jeste da se za krsnu slavu sprema poseban kolač ili pogača, vrsta okruglog, mekog hleba koji se dekoriše ukrasima od testa sa posebnom simbolikom i koji su specijalno umešeni za tu svrhu. Po pravoslavnom predanju, slavski kolač simboliše Hrista koji je "hleb života", a vino, kojim se preliva - predstavlja krv koja je tekla iz Hristovih rana.

Lomljenje slavskog kolača predstavlja jedan od najvažnijih običaja na dan slave, a koji je prethodno osveštao sveštenik.

Slava, Slavski kolač, Vino, Krsna slava
foto: Shutterstock

Sveštenik, Vuk Jovanović ukazuje na poseban značaj sečenja slavskog kolača.

- Hleb, slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo "Hristos je među nama" i "Jeste i biće". A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu. I najvažnije je da nam život bude, ne samo promenjen, nego i oplemenjen. - rekao je sveštenik za Kurir televiziju.

– Krsna slava je obeležavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice. To povezuje crkvu i dom. Onda goste pozivamo kući. Molimo se za pretke i čuvamo bliznje. To liči na liturgijsko okupljanje – rekao je sveštenik Vuk Jovanović.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs