"NISU PRAVOSLAVNI POPOVI IZMISLILI POST DA BI SE MI MUČILI": Otac Gojko Perović dao jasan odgovor na pitanje ŠTA JE POST

Šta je to post i kako da nađemo Boga, najbolje nam je objasnio Gojko Perović

Običaji
Autor:
"NISU PRAVOSLAVNI POPOVI IZMISLILI POST DA BI SE MI MUČILI": Otac Gojko Perović dao jasan odgovor na pitanje ŠTA JE POST
Gojko Perović, Foto: Printscreen/youtube

Otac Gojko Perović je godinama jedna od važnih figura srpske pravoslavne crkve, a njegove besede, jasne i narodske često nam daju odgovor na pitanja koja nas godinama muče. Ranije smo pisali o tome šta otac Perović misli o tome da li je grešan čovek koji ne posti, a danas nam razrešava misteriju pitanja: Šta je to post?

"Crkva je ustanovila post zbog univerzalnih potreba svakog čoveka. Nisu pravoslavni popovi sada izmislili neko mučenje, nego to su univerzalne ljudske potrebe da se umirimo da bismo čuli, osetili, naslutili BOGA.

E sad, kako toga Boga naći? Ima li ga? Mogu li ja da ga čujem? Gde sam ja, gde je on?

Već ste sto puta čuli ovde da crkva tako uči, tako veruje, tako se vlada da post nije samo pitanje šta ću da jedem, šta ću da pijem i šta ću sebi da uskratim?

Post nije samo pitanje zavrtanja slavine, nije samo pitanje kočenja, nije samo pitanje utišavanja... Post je pitanje unošenja u sebe nekih sadržaja kojih inače sebi ne možemo da priuštimo, ne stižemo ili nismo u mogućnosti..."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs