položajnik

SRPSKA BOŽIĆNA DILEMA: Ko treba prvi da nam uđe u kuću za Božić i zašto ŽENA ne sme da bude POLOŽAJNIK

Srbi su često u dilemi i muči ih pitanje: da li položajnik može da bude žena i šta prvo treba da se kaže kad se uđe u kuću?

Običaji
Autor:
SRPSKA BOŽIĆNA DILEMA: Ko treba prvi da nam uđe u kuću za Božić i zašto ŽENA ne sme da bude POLOŽAJNIK
Da li položajnik može da bude žena i šta prvo treba da se kaže?, Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik - Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Prvi dan se uvek obeležava 7. januara i praznuje se tri dana.

Na Božić, prema starom narodnom običaju, u kuću dolazi specijalni gost koji porodici prvi čestita ovaj veliki praznik, a veruje se da je najbolje da ta osoba bude muškarac koji se naziva položajnik.

Još sa vrata doziva domaćina i ostale ukućane, pozdravljajući ih sa "Hristos se rodi", na šta mu oni uzvraćaju rečima "Vaistinu se rodi".

Božić
Božićfoto: Shutterstock

Da li položajnik treba da bude muškarac ili žena?

Crkva ne nalaže striktno da polažajnik mora da bude muškarac,međutim prema narodnoj tradiciji to je uvek tako. Muškarac predstavlja simbol jačine, snage i zdravlja. Navodno, od osobe koja nam prva uđe u kuću, zavisi kakvo će biti raspoloženje ukućana tokom godine.

Budući da je tradicionalna uloga žene njih je vezivala za dom – vredne domaćice bile su te koje spramaju ručak za Božić i dočekuju goste, a ne idu iz kuće. One zato nisu mogle da budu simbol snage, ni mudrosti, pa su samim tim i "ispadale" sa liste položajnika.

Položajnik prilazi vatri i grančicom sa badnjaka je džara govoreći "Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja" i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući umnoži. Takođe je običaj i da ga domaćica daruje nekim simboličnim poklonom u znak zahvalnosti, nakon što domaćinima izrekne lepe želje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs