Spoj Nespojivog

Novosadska kombinatorika žanrova, umetnika i lokacija: Rok, pank, pop, klasika, džez, samba su ritmovi uz koje će Novi Sad imati priliku da zapleše u jednom danu

Novogodišnja žurka na glavnom gradskom trgu kreće u 21.30, kada će na binu izaći muzičar koji je sinonim za dobar ritam, zarazan tekst, dobru zabavu i ljubav

Muzika
16:22h Autor:
Novosadska kombinatorika žanrova, umetnika i lokacija: Rok, pank, pop, klasika, džez, samba su ritmovi uz koje će Novi Sad imati priliku da zapleše u jednom danu
Foto: Promo

Novi Sad je oduvek važio za grad koji je spajao nespojivo, koji je spajao nacije, koji je negovao različitost i slavio interkulturalnost u svim segmentima življenja. Tako je i za ovaj Дoček 31. decembra. Novi Sad još jednom postaje centar različitih muzičkih žanrova, grad koji predstavlja raznolikost umetničkog stvaralaštva, ljubavi i mira.

Rok, pank, pop, klasika, džez, samba - sve su to ritmovi uz koje će Novi Sad imati priliku da zapleše u jednom danu. Umetnici iz Rusije, Kine, Slovenije, Poljske, Amerike slaviće sa publikom Novu godinu na pet lokacija 31. decembra i doprineti da i ove godine Доček bude nešto zaista posebno.

Čarolija na Trgu slobode

Novogodišnja žurka na glavnom gradskom trgu kreće u 21.30, kada će na binu izaći muzičar koji je sinonim za dobar ritam, zarazan tekst, dobru zabavu i ljubav. Njegove pesme obeležile su noviju domaću kinematografiju i upravo će hitovi poput „Samo malo“, „Pukni, zoro“, „Hir aj kam hir aj go“ pokrenuti čaroliju na Trgu slobode uz Manjifika.

Nakon “balkanskog šarlatana”, na scenu izlazi čovek koji, kao i sam Novi Sad, pomera granice - Nele Karajlić. Uz njegove vanvremenske hitove izvedene na drugačiji način, Nele i njegovi gosti, kvartet kamernog orkestra Kamerata akademika, hor Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“, pokrenuće lavinu pozitivnih osećanja.

Ali to nije sve! Nakon „nadrealnog“ Neleta, na binu izlaze di-džejevi iz Moskve, koji poslednjih godina osvajaju čitavu planetu svojim hitovima. Platinasti dvojac kada bude „odvrnuo“ hit „Time won’t wait“, publiku će izazvati na novu rundu đuskanja do ranih jutarnjih sati.

Novosadski Trg republike takođe rezervisan za zabavu

Program na Trgu republike počinje u 17 sati predstavljanjem finalista TAKT festivala- akustičnog kompozitorkog festivala. Anita Šunjić, Bojan Aleksić (Chavez), Marko Babović i Vedran Ivorek predstaviće svoju autorsku muziku i Novosađanima ponuditi malo drugačiji zvuk u danu prepunom iznenađenja. U 19 sati kreće euforija. IrieFM, bend koji je trenutno jedan od najpopularnijih u našoj zemlji, a koji je zbog svog jedinstvenog zvuka proglašen 2012. godine za najbolji bend u Evropi, podići će atmosferu do usijanja. Hitovi „Kliziš“, „Što ti telo pulsira“, „Putevi“ i aranžmani na koje se ne ostaje imun dodaće iskru posebnosti ovom veselom prazničnom danu.

Kulturne stanice Svilara i Eđšeg u znaku Дočeka

Nekadašnja fabrika za bojenje svile, a današnja kulturna stanica Svilara biće u džez raspoloženju 31. decembra. Ljubitelji ovog žanra uživaće u muzici benda Čičini čvorci, koji je poznat novosadskoj publici, dok će u 17 sati na scenu izaći poljski džez muzičar Pjotr Damasjevič, koji spaja avangardni i free džez.

U Eđšegu će se spojiti američki, kineski i lokalni mali umetnici koji će izvesti mjuzikl za mališane „Bah jezdi na kamili“, delo koje govori o velikom kompozitoru koji se upoznaje sa različitim muzičkim žanrovima i instrumentima putujući na svojoj vernoj kamili. Mjuzikl se realizuje u okviru saradnje Fondacije „Novi Sad 2021“ i GIPAK akademije za mlade iz Sjedinjenih Američkih Država.

Čarobni Dunavski park u znaku dečje Nove godine

Novogodišnju žurku ipak započinju najmlađi. U bajkovitom Dunavskom parku već od 10 sati 31. decembra kreće program u okviru kog će deca uživati uz Haos animatore, dečji hor Zvončići, školu muzike „Kreativni M kutak“. U 11 sati Kreativni pogon povešće maskiranu povorku od Zmaj Jovinog spomenika, a mališani će imati priliku da pogledaju i predstavu „Jako lako pođe naopako“.

ДOČEK 7527. NA ČAK 40 LOKACIJA

Po julijanskom kalendaru, 13. januara, u sklopu Дočeka, Novi Sad će slaviti 7527. godinu, a mnogobrojni sadržaji biće organizovani u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima i samo u centru grada. Sudeći po dobrom programu kakav je bio prošle godine 13. januara, čini se da bi i ove godine bilo dobro rezervisati taj datum za posetu vojvođanskoj prestonici.

U centru koncepta Дoček je podsećanje na duhovne vrednosti: veru, ljubav i nadu, kao dušu evropske i ne samo evropske civilizacije već i na građanske vrednosti: slobodu, pravdu i jednakost kao temelje moderne Evrope. Dva Дočeka budući su termini svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, kad će Novi Sad poneti titulu evropske prestonice kulture.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs