pogledajte

Žene koje su inspirisale najveće hitove: Pesma posvećena Brižit Bardo je dugo bila zabranjena!

Iako su ove pesme postale evergrin hitovi, manje je poznato da su nastale zahvaljujući fatalnim ženama!

Muzika
10:40h Autor:
Žene koje su inspirisale najveće hitove: Pesma posvećena Brižit Bardo je dugo bila zabranjena!
Brižit Bardo, Foto: Profimedia

1. "The Girl from Ipanema", Žoao Gilberto i Sten Gec

Zove se Eloiza Eneida Menezes Paez Pinto i imala je samo 17 kad je pesnik Vinicijus de Moraes napisao ovaj tekst sedeći u kafiću "Veloso" na Kopakabani i gledajući Eloizu kako ide na plažu. Ona je kasnije postala foto-model. Srećno je udata i danas ima 73 godine iako izgleda mnogo mlađe. Pesmu je otpevala Astrud Gilberto, supruga kompozitora Žoao Gilberta kom je saksofon odvirao slavni Sten Gec. U Brazilu te 1962. godine pesma nije imala bog zna kakav uspeh. Tek 1964. godine postala je hit u svetu i osvojila Gremi za pesmu godine.

2. "Peggy Sue", Badi Holi

Pesmu je napisao inspirisan Pegi Su Žeron koju je pokušavao da osvoji Badijev bubnjar Džeri Alison. I da, Džeri i Pegi Su su smuvali, a ubrzo se i venčali. I to je Badi Holi proslavio pesmom 'Peggy Sue Got Married'.

3. 'Donna', Riči Valens

Iako je postao slavan zbog pesme 'La Bamba' i 'Come on, let's Go' iz 1958. godine, njegov veliki hit je ljubavna pesma 'Donna' koju je posvetio Doni Ludvig, svojoj prvoj velikoj srednjoškolskoj ljubavi. U samo godinu dana, s jedva navršenih 17 godina, Valens je postao ultimativna zvezda, a njegov život ugasio se već godinu dana kasnije, 1959. u avionskoj nesreći iznad Ajove, tokom velike američke turneje.

4. "Lady D'Arbanville", Ket Stivens - Jusuf Islam

Ket Stivens se dve godine zabavljao sa Peti D’Arbanvil. Ona je bila foto-model i Keta je upoznala u Londonu 1969. godine. Zbog nje je kantautor napisao i otpevao još jednu pesmu - 'Wild World'. Danas Peti ima 71 godinu i dva evergrina.

5. "Sweet Child o'Mine', Guns N' Roses

Frontmen benda Eksel Rouz i Sleš upravo su imali probu sa Izijem Stradlinom koji se pridružio bendu. Za ovu pesmu Stradlin je napisao nekoliko deonica. Eksel je odmah seo i napisao tekst, a pomogla mu je i tadašnja devojka i muza Erin Everli, pa je tako nastala jedna od najpoznatijih pesama ovog benda.

6. "My Sharona" - The Knack

Dag Figer, pevač u bendu zaljubio se u Šaronu Alperin čim ju je prvi put video, a ona ga je kasnije inspirisala za još nekoliko pesama. Ipak, 'My Sharona' je bio veliki hit 80-ih, kad je pesma nastala.

7. "Layla" - Erik Klepton

Erik Klepton ovu pesmu je posvetio Peti Bojd, koja je u to vreme bila u braku s njegovim najboljim prijateljem Džordžom Harisonom. I brak i kasnija Kleptonova veza s Peti bili su dugo godina - povuci-potegni. Peti se razvela od Harisona, pa osam godina kasnije - 1979. udala za Erika koji ju je verno čekao, pa se od njega razvela, pa su opet bili zajedno i na kraju se definitivno razveli. Ali, Peti je zaista pala na ovu Erikovu pesmu.

8. "Woman" - Džon Lenon

Pesmu je, naravno, napisao svojoj sedam godina starijoj ženi Joko Ono i to nedugo pre nego što ga je Mark Dejvid Čepmen ubio 8.12.1980. u Njujorku. Pesma je izašla iz produkcije nakon njegove smrti kao singl s albuma 'Double Fantasy'. Nadovezala se na njegovu pjesmu 'Girl' koju joj je posvetio 1965. godine, kad je još bio u "Beatlesima".

9. "Brown Sugar" - Rolling Stones

Marša Hant bila je u kratkoj vezi s pevačem Mikom Džegerom, a s njim je dobila i ćerku, danas 47-godišnju Karis Džeger, pa je tako nastala i slavna pesma slavnog benda.

10. "Athena" - The Who

Pit Taunsend, gitarista, prateći vokal i autor tekstova svih pesama, sreo je glumicu Terezu Rasel na koncertu Pink Flojda. Pokušao je da je šarmira, ali ga je ona odbila, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da pokuša s pesmom. Originalni naziv je "Theresa", ali je Taunsend promenio ime nakon što je postalo jasno da nikad neće biti zajedno.

11. "Candle in the Wind" - Elton Džon

Ser Elton Džon imao je čast da otpeva pesmu na sahrani princeze Dajane. Odabrao je pesmu 'Candle in the Wind', ali je stihove prilagodio situaciji. Budući da je Lejdi Di imala milione fanova, nova verzija postala je daleko popularnija od originala i zapravo je proslavila pesmu koja je ubrzo te 1997. godine, postala broj 1 na svetskim top-listama.

12. "Walk Away Renee" - The Left Banke

Rene Fladen-Kam zabavljala se sa basistom benda Tomom Finom, pa je često visila u studiju dok su momci imali probe. Klavijaturista Majkl Braun imao je samo 16 godina, pa kad god bi video lepoticu svog starijeg kolege, počele bi da mu se tresu ruke i nije mogao dobro da svira. Zato se bend našalio s njim i napisao pesmu koja je 1966. godine postala hit.

13. "Suite: Judy Blue Eyes" - Crosby, Stills and Nash

Pesmu su posvetili Džudi Kolins, devojci Stivena Stilsa, koja je imala velike plave oči i koja je takođe bila pevačica i tekstopisac. Pesma govori o njihovom raskidu, a snimili su je 1969. godine.

14. "Suzanne" - Leonard Koen

Ova pesma unosi mnogo zabuna. Koenova nevenčana supruga s kojom ima dvoje dece - Lorku i Adama, zove se Suzen Elrod, ali je ovu pesmu Koen zapravo napisao pre nego što ju je upoznao. 'Suzanne' je pesma o Suzen Verdal, supruzi njegovog prijatelja. No, Elrodova je žena koja ima posebno mesto u njegovom životu, fotografkinja je i njene fotografije su na dva njegova albuma. Sin Adam je rekao: "Ne, tata nije mami napisao ovu pesmu, ali je uvek govorio da ju je njome prizvao u svoj život". Koen je nepažnjom izgubio autorska prava nad tom pesmom, o čemu govori u ovom nastupu:

15. "Je T'aime" - Serž Genzbur

Pesmu je napisao harizmatični Serž Genzbur i to na nagovor Brižit Bardo, koja ga je zamolila da napiše neku pesmu koju bi ona mogla da otpeva. Kad je njen tadašnji suprug Ginter Saks shvatio o kakvoj je pesmi reč, Genzbur i Bardoova su morali naglo da prekinu saradnju, pa je autor pesmu snimio dve godine kasnije s drugom fatalnom ženom, svojom devojkom - Džejn Berkin. To je ujedno i najpoznatija verzija ove erotske pesme koja je dugo godina bila zabranjivana za izvođenje u radijskom eteru u mnogim evropskim zemljama.

16. "Jersey Girl" - Tom Vejts

Pevač i autor pesme posvetio je stihove svojoj devojci Ketlin Brenan. Par se upoznao u Nju Džersiju za vreme snimanja njegove pesme 'One From the Heart'.

17. "In Your Eyes" - Piter Gabrijel

Rozana Arket bila je inspiracija za dve pesme - onu grupe 'Toto' koja se zove po njoj, a drugu - Pitera Gabrijela, 'In Your Eyes'. U vreme kad je nastala pesma - 1986. godine - Rozana i Piter bili su u srećnoj vezi, koju su prekinuli šest godina kasnije.

18. "It Ain’t Me, Babe" - Bob Dilan

Prema Dilanovoj biografiji ovu pesmu je posvetio bivšoj devojci Suz Rotolo. U njoj je ispričao priču o svojoj avanturi u Italiji iz 1963. godine, dok ju je tražio jer je ona tamo studirala.

19. "And I Love Her" - The Beatles

Pol Makartni je jednom rekao da je to bila prva pesma kojom je impresionirao sam sebe. Napisao ju je impresioniran engleskom glumicom Džejn Ašer, s kojom je u to vreme bio u vezi. Pesma je objavljena na njihovom trećem albumu 'A Hard Day's Night' iz 1964.

20. "50 Ways to Leave Your Lover" - Pol Sajmon

Pesmu je napisao 1974. godine, nakon što se razveo od supruge Pegi Harper. Osam godina kasnije skrasio se u braku s poznatom američkom glumicom, koja je preminula 2016. godine, Keri Fišer. Međutim, Keri je sa Polom izdržala jedva godinu dana.

21. "Something" - Džordž Harison

Peti Bojd. Ista ona fatalna žena kojoj je Klepton napisao 'Lejlu', dobila je vredan dar i od prvog supruga - Džordža Harisona. Slavni 'Beatle' napisao joj je pesmu "Something", dok je pokušavao da je osvoji, ali je objavljena 1968. na 'Abbey Road' albumu 'The Beatlesa'. Inače, na pesmi je Harrisonu pomagao baš Erik Klepton.

22. "Oh! Carol" - Nil Sedaka

Zanimljiva priča. Nil Sedaka imao je 19 godina kad je 1958. napisao, a 1959. godine objavio pesmu posvećenu Kerol King, ženi s kojom se kratko zabavljao u srednjoj školi. I osvojio sva prva mesta na top-listama. Nekoliko meseci kasnije Kerol King i njen suprug Džeri Gofin uzvratili su Nelu Sedaki pesmom 'Oh! Niel". Iako ova pesma nije postigla nikakav uspeh, King i Gofin napisali su kasnije za 'The Shirella's" pesmu "Will You Love me Tomorrow" koja je bila pun pogodak.

23. "Crazy Love" - Van Morison

Van Morisonove pesme "Crazy Love" i "Tupelo Honey" iz 1969. inspirisane su ženom Dženet 'Planet' Rigsbi, a par je dobeo i ćerku Šejnu 1970. godine. Van Morison je u SAD stigao iz Engleske, ali nije mogao da dobije boravišnu dozvolu, pa je morao da nađe rešenje kako da ostane u Americi. Pomogla mu je Džanet koju je oženio. Ipak su se razišli 1973. godine.

24. "Philadelphia Freedom" - Elton Džon

Elton Džon bio je blizak prijatelj nekada slavne američke teniserke Bili Džin King, pa je zamolio tekstopisca Bernija Topina da joj posveti pesmu. Topin nije baš bio inspirisan tenisom, pa je pesmu nazvao 'Philadelphia Freedom' - kako se zvao slavni teniski klub čiji je Bili bila član. Ipak, u pesmi nema ni reči o sportu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs