American pie

Tragedija iza najlepše pesme svih vremena: Ni 40 godina kasnije slavni muzičar nije preboleo dve najveće nesreće!

Pre pet godina originalni, rukom pisani tekst pesme prodat je za milion i 200 hiljada dolara

Muzika
Autor:
Tragedija iza najlepše pesme svih vremena: Ni 40 godina kasnije slavni muzičar nije preboleo dve najveće nesreće!
Foto: Profimedia

Kada je Don Maklin imao 15 godina, imao je predosećaj da će njegov otac umreti. Uznemiren tim predosećajem, poverio se baki koja mu je rekla da je to besmislica, ali samo nekoliko dana kasnije njegov je otac iznenada preminuo, i to pred njim.

Maklina je to uništilo jer otac je bio ključna figura u njegovom životu i nije znao kako će živeti bez njega.

"Plakao sam dve godine i krivio sebe zbog njegove smrti", priznao je u jednom intervjuu.

Smrt oca postala je ključna tema u njegovom stvaralaštvu, a to se posebno oseća u čuvenoj "himni šezdesetih", osam i po minuta dugoj pesmi pod nazivom American Pie, koju je The Recording Industry Association of America uvrstila u top pet najboljih pesama svih vremena, odmah nakon Over the Rainbow i White Christmas.

Pre pet godina originalni, rukom pisani tekst pesme prodat je za milion i 200 hiljada dolara i to je treći najviši iznos isplaćen za neki američki rukopis.

Maklin je pesmu napisao kad je imao 24 godine i nije ni slutio da će ona jednog dana dobiti sopstveni dokumentarac, predstavu na Brodveju, pa čak i dečju knjigu.

Čekaj me i ja ću sigurno doći: Stihovi najlepše ljubavne pesme kriju tužnu priču za koju malo ko zna!

Međutim, mnogi ni danas ne znaju o čemu pesma tačno govori. Većina pretpostavlja da je ovo pesma o kulturnom i političkom padu Amerike u šezdesetim godinama, pesma u kojoj se autor oprašta od američkog sna nakon ubistva predsednika Kenedija. Ali, to je tek deo priče.

Čak i nakon svih ovih godina, mnogi i dalje pokušavaju da dešifruju tekst, a postoji i stranica na kojoj fanovi pokušavaju da daju odgovor na pitanja ko je dvorska luda koja je pevala za kralja i kraljicu u kaputu koji je pozajmio od Džejmsa Dina ili šta je otkriveno na dan kad je muzika umrla.

Tajna nije u tekstu

Maklin verovatno zna sve, ali tvrdi da genijalni deo nije tekst, već struktura koja je savršen spoj folka, roka i klasične pop muzike.

Razgovor s novinarom Robom Vokerom prebacio se na njegovo detinjstvo i "ružnu tajnu" njegove 15 godina starije sestre Beti En, koja je bila alkoholičarka i zavisnik od droge.

"Ne bismo pričali o njoj jer niko nije želeo da kaže istinu o onome što joj se događalo. Bila je to katastrofa. Uvek je bila okovana. Bilo je to užasno. Očistila bi se, otišla od kuće i ponovo vratila drogama. Stalno se ponavljalo. Verovatno sam zato i tako tugaljiv. Sve moje pesme su o gubitku i psihičkom bolu. Nikada nisam bio stvarno srećan", priznao je Maklin.

Tog dana 1964. dogodila se nezapamćena tragedija: Da li znate u čiju čast je napravljen ovaj spomenik na Avali? (FOTO)

foto: Profimedia

Ipak, iako u svojoj pesmi govori o dobrim starim vremenima ili, preciznije, pedesetim, Maklin nije voleo odrastanje u jednoj od četvrti prepunoj pripadnika višeg srednjeg staleža:

"Diskriminisali su zbog bilo čega. Ako niste vozili pravi auto, ako niste imali dovoljno novca, ako niste nosili prave cipele... Mrzeo sam te je*ene likove", gorko se prisetio muzičar.

Problem s Bobom Dilanom

Ipak, Don se dotakao značenja početka pesme za koji mnogi smatraju da se odnosi na Badija Holija koji je 1959. poginuo u avionskoj nesreći. Ipak, u isto vreme to je i tekst koji govori o gubitku oca:

"Pogodili ste. Zato ne volim da govorim o tekstu jer želeo sam da opišem nešto što je gotovo nemoguće opisati. Neopisivo je. American Pie je biografska pesma", zaključio je Maklin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs