DAN KADA JE SRBIJA PLAKALA

Tog dana 1964. dogodila se nezapamćena tragedija: Da li znate u čiju čast je napravljen ovaj spomenik na Avali? (FOTO)

Ovaj spomenik delo je vajara Jovana Kratohvila, a malo ko od nas zna šta on predstavlja

Zanimljivosti
12:25h Autor:
Tog dana 1964. dogodila se nezapamćena tragedija: Da li znate u čiju čast je napravljen ovaj spomenik na Avali? (FOTO)
Foto: Wikipedia

Oktobra 1964. godine svi su se spremali za proslavu 20 godina od oslobođenja Beograda u drugom svetskom ratu. Pored državnog vrha Jugoslavije, ovoj proslavi je trebalo da prisustvuje i delegacija iz Sovjetskog Saveza predvođena maršalom Birjuzovim i generalom Ždanovim – narodnim herojima koji su i sami ušestvovali u oslobađanju srpske prestonice.

Na aerodromu u Surčinu sve je bilo spremno za njihov dolazak, delegacija za doček predvođena Jovanom Veselinovim, sekretarom CK SK Srbije, počasna četa pripadnika JNA i vojna muzika su već zauzeli svoja mesta. Iakao je prvobitno sletanje aviona bilo planirano za 9:30, to vreme je pomereno za 2 sata.

Dolazak aviona “Iljušin Il-18” sa sovjetskom delegacijom su svi iščekivali sa nestrpljenjem, a onda se ovaj dan pretvorio u veliku tragediju.

Avion sa sovjetskom vojnom delegacijom poslednji put je viđen na radarskom ekranu kontrole letenja u 11 i 34 i potom nestao. Odmah potom je javljeno da je u daljini prema Avali viđen plamen, a zatim i dim.

Sa aerodbroma, jugoslovenska delegacija je krenla ka Avali i, na oko 200 metara od Spomenika Neznanom junaku, zatekla stravičan prizor. Ostaci od aviona i ugljenisana tela 18 putnika, 7 članova delegacije i 11 članova posade.

Najverovatnije zbog neispravnog uređaja za navigaciju, avion je izgubio visinu i usled guste magle udario u padinu Avale.

U samo nekoliko sati atmsfera je iz slavljeničke prešla u komemorativnu. Tog dana ceo Beograd je plakao.

Dan oslobođenja Beograda 20. oktobra 1964. godine obeležen je samo polaganjem venaca. Održana je sednica Gradske skupštine, koja je umesto svečanog imala komemorativni karakter. Na poginule članove sovjetske delegacije podsećalo je i sedam praznih mesta u prvim redovima, koji su bili njima namenjeni.

Međutim, najdirljiviji trenutak usledio je kada su tela položena u vojne kamione i krenula put aerodroma.

Zbog kratkog perioda za odavanje počasti poginulima mnogi građani su izašli na ulice i duž čitavog puta od Doma JNA do vojnog aerodroma u Batajnici odavali počast poginulim veteranima. Kolona sa posmrtnim ostacima kretala se trasom – Trg Republike, Brankov most, Beogradski put, kroz Zemun, Batajnički drum i kroz Batajnicu.

Na mestu nesreće na Avali, da svedoči o ovoj tragediji, danas stoji spomenik. Delo je vajara Jovana Kratohvila i simbolizuje dva polomljena avionska krila.

Ko su bili poginuli članovi Sovjetske delegacije?

  • Sergej Semjonovič Birjuzov, maršal Sovjetskog Saveza, član CK KPSS, deputat Vrhovnog sovjeta SSSR, načelnik Generalšataba oružanih snaga SSSR i prvi zamenik ministra odbrane SSSR, heroj Sovjetskog Saveza
  • Nikolaj Romanovič Mirnov, general-major, član Centralne revizione komisije KPSS, deputat Vrhovnog sovjeta i načelnik Odeljenja u CK KPSS
  • Vladimir Ivanovič Ždanov, general-pukovnik tenkovskih jedinica, načelnik Vojne akademije tenkovskih jedinica, heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije
  • Nikolaj Nikolajevič Škodunovič, general-lajtnant, zamenik načelnika Vojne akaedmije „M. V. Frunze”
  • Ivan Kondratevič Kravcov, general-lajtnant u penziji, heroj Sovjetskog Saveza
  • Leonid Porfirevič Bočarov, general-major u penziji
  • Grigorij Timofejevič Šeludko, potpukovnik, stariji ađutant načelinka Genralštaba i zamenika ministra odbrane SSSR maršala Sergeja Birjuzova
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs