Ekvivalent Gremijima

Dejvid Bouvi i Arctic Monkeys: Zvezde dodele Brit nagrada (FOTO)

Pošto nije bio prisutan na dodeli, u Bouvijevo ime je manekenka Kejt Mos primila nagradu za britanskog umetnika godine, a Arctic Monkeys su primili nagrade za najbolji album godine i za najbolju britansku grupu
Muzika
22:08h Autor:
Dejvid Bouvi i Arctic Monkeys: Zvezde dodele Brit nagrada (FOTO)
Foto: AP

Rok veteran Dejvid Bouvi, iako odsutan, bio je zvezda sinoćnje dodele Brit muzičkih nagrada dok je bend "Arctic Monkeys" osvojio dve glavne britanske muzičke nagrade.

Bouvi (67), koji se ponovo vratio na scenu posle desetogodišnje pauze albumom "The Next Day" proglašen je za britanskog umetnika godine. Trofej je u njegovo ime primila manekenka Kejt Mos za koju je prezenter Noel Galager kroz šalu rekao da je Bouvijev "predstavnik na Zemlji". Mos je bila odevena u jedan od Bouvijevih kostima iz Zigi Stardast ere i pročitala je enigmatičan govor muzičara koji živi u Njujorku. Bouvi je citirao japanske mitove i završio govor apelom Škotima da na referendumu ove godine ne glasaju za otcepljenje od Britanije.

"Škotska, molim te, ostani sa nama", poručio je muzičar.

Engleski rok bend "Arctic Monkeys" nagrade je dobio za najbolji album godine - "AM" i treći put su proglašeni za najbolju britansku grupu, pišu agencije.

"Kladili smo se u 15 funti da će "One Direction" pobediti", rekao je pevač Aleks Tarner. Bend je bio jedan od retkih koji u svom govoru nije zahvaljivao menadžmentu i izdavačkoj kući. Na sinoćnjoj ceremoniji u londonskoj O2 areni nastupili su Keti Peri, Farel Vilijams, Bruno Mars, Najl Rodžers, Bijonse, Arctic Monkeys.

Princ, koji je trenutno na turneji po Britaniji, pojavio se na vreme da Eli Gulding uruči nagradu za najbolju britansku umetnicu. Za najbolji novi bend proglašena je grupa "Bastille", dok je kvartet "Rudimental" dobio nagradu za singl godine za "Waiting All Night".

"One Direction" su otišli kući sa nagradom Globalni uspeh koja se drugu godinu dodeljuje za prodaju albuma. Za međunarodnog solo umetnika godine proglašen je Bruno Mars dok je u ženskoj kategoriji trofej otišao u ruke 17-godišnje Lorde. Francuski elektronski duo "Daft Punk" su najbolja međunarodna grupa.

Nagrade Brit britanski su ekvivalent Gremijima. Većina dobitnika bira se glasanjem oko 1000 predstavnika muzičke industrije, a u nekoliko kategorija pobednike bira publika - uključujući kategoriju za najbolji spot gde je, očekivano, nagrada otišla u ruke dečačkog benda "One Direction".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs