Neverovatno

Da li su mačke vanzemaljci: Teorija zavere detaljno razrađena!

Domaće mačke bi, po svemu sudeći, mogle da budu sluge vanzemaljaca – poslate da nas špijuniraju i prenesu sve što su saznale nazad na matični brod
Ljubimci
08:56h Autor:
Da li su mačke vanzemaljci: Teorija zavere detaljno razrađena!
Foto: Shutterstock

Ljubitelji mačaka, obratite pažnju. Po internetu hara teorija sa kojom se valja suočiti. Ne, nije to ona teorija po kojoj vas paraziti iz mačijeg izmeta pretvaraju u pomahnitale žene-mačke, mada je i to razlog više za brigu. Ovo je nešto mnogo gore.

Domaće mačke bi, po svemu sudeći, mogle da budu sluge vanzemaljaca – poslate da nas špijuniraju i prenesu sve što su saznale nazad na matični brod. Ali da se izrazimo rečnikom teoretičara zavere, one su kao kamere u rukama vanzemaljaca i snimaju svaki naš korak.

Dobro, možda i jeste tako. Ljudska vrsta je sklona teorijama zavere i sve su šanse da je i ovo samo jedna od njih. Prema rezultatima jedne ankete, 51 odsto Amerikanaca veruje da je ubistvo Džona Kenedija posledica zavere, 15 odsto veruje da „država ili mediji koriste tehnologiju za kontrolu uma u TV signalima koji se emituju", dok 4 odsto veruje da državom upravljaju reptili prerušeni u ljude.

Mačke i komunikacija: Mjauču samo kada se obraćaju ljudima! (VIDEO)

Teško ćete proveriti koliko je ubedljiva teorija da su mačke špijuni vanzemaljaca ako ne posedujete odgovarajuću tehnologiju za anketiranje (a ako je posedujete, javite mi se). Reklo bi se da ova teorija nije previše ubedljiva. Ali i 4 odsto zvuči kao mnogo više nego što bismo se nadali za teoriju o ljudima-reptilima i, ako je verovati istoj anketi, 29 odsto Amerikanaca veruje da vanzemaljci postoje, dok 14 odsto veruje u Bigfuta, tako da je tu nije lako biti pametan.

Kao što je slučaj i sa većinom drugih teorija zavere, ova koja se tiče mačaka i Marsovaca je iznenađujuće detaljno razrađena – a pri tom se zasniva i na po kojem gramu istine i autentičnih dvosmislenosti. Do koje mere

Motherboard je rešio da baci pogled na propratne hipoteze, jednu po jednu. Jedan od korisnika koji se predstavlja kao RedSpider ovako je sažeo preovlađujuću mudrost u vidu prigodnog spiska na oglasnoj tabli mreže British Tech pod nazivom Digital Kaos.

Zato pogledajte ponuđene dokaze i presudite sami:

1. Pre drevne egipatske civilizacije ne postoje podaci u kojima se pominje postojanje mačaka. A u Starom Egiptu one su obožavane kao dar bogova.

Šta sve mačka leči predenjem: Sjajne blagodeti po zdravlje! (VIDEO)

Kao i većina ovih hipoteza, i ova je uglavnom tačna, ali i donekle diskutabilna. Da bih saznao više o fosilnim ostacima mačaka, poslao sam imejl Rajanu Hauptu, paleontologu sa Univerziteta u Vajomingu koji u jednom intervjuu kaže da „proučava život današnjih sisara da bi se bolje razumelo šta su njihovi izumrli preci radili u prošlosti". Što se tiče mesta porekla domaće mačke, po njemu je Egipat „najbolji kandidat", ali je dodao ida su „skeleti mačaka pronađeni i na starijim lokalitetima".

Izvoz domaćih mačaka je u vreme drevnog Egipta bio zabranjen, tvrdi se u knjizi "Divlje mačke sveta" Mel i Fione Sankvist. To bi moglo da posluži kao objašnjenje zašto se one ili ne pominju u spisima drugih civilizacija, ili se pominju hiljadama godina nakon podataka o mačkama u drevnom Egiptu. Stariji ostaci ovih životinja pronađeni na drugim mestima ne pružaju jasne dokaze o tome da li se radi o pripitomljenim primercima", kaže Haupt i dodaje da to „po svoj prilici nije slučaj."

„Samo na osnovu uzorka skeleta maltene je nemoguće proceniti kada su mačke prestale da budu divlje životinje i kada su pripitomljene", objašnjava Haupt.

Što se tiče obožavanja ovih životinja, tu se stvari malo više komplikuju nego što tvrde teoretičari zavera. Kao što Sankvistove navode u knjizi, stari Egipćani su zaista obožavali mačke. Voleli su ih i kao kućne ljubimce, njihova smrt oplakivala se isto kao i smrt člana porodice, bile su balsamovane i sahranivane uz manje ili više pompe u zavisnosti od bogatstva vlasnika, a groblja mačaka nalazila su se duž obale Nila.

I konačno, ubistvo mačke kažnjavano je smrću. Ali na mačke se nije gledalo jednostavno kao na dar bogova. Neki od egipatskih bogova bili su mačke, kao recimo Bastet, boginja radosti i ljubavi. Na jednom od staroegipatskih papirusa, bog sunca Ra prikazan je kao pegavi mačak koji drži nož.

Trudnice, oprez: Koliko je opasno držanje kućnih ljubimaca u trudnoći?

2. Nauka nema objašnjenje za predenje mačaka, niti je u stanju da utvrdi kako taj zvuk nastaje.

Nisam do kraja siguran šta je smisao ovoga fidbek, osim ako to ne znači da mačka koja prede time emituje neku vrstu fidbeka, slično mobilnom telefonu kad stoji pored zvučnika. Ali i ova teza je u najopštijem smislu samo delimično tačna.

Istina je da mačke ne poseduju nikakav poseban organ koji im pomaže da predu. Ali zna i nauka ponešto. Jedan ritmičan, repetitivan neuralni oscilator (u mozgu) šalje signal do mišića larinksa usled čega oni počinju da podrhtavaju na frekvenciji od 25 do 150 vibracija u sekundi (Hz). Glasne žice se zbog toga naglo razdvajaju i kod udisaja i kod izdisaja, čime se stvaraju oscilacije po kojima je ova životinja jedinstvena.

Doktor veterine i stručnjak za ponašanje životinja Karen L. Overol predenje naziva „mačijom operom". Ali ovaj zvuk ima tako nisku frekvenciju da mi možemo i da ga osetimo i da ga čujemo.

Stupio sam u kontakt sa doktorom Kenom Simpsonom iz Monon bolnice za životinje. Rekao mi je da „fiziologija nije sasvim odgonetnuta", ali je primetio i da su veterinari u poslednje vreme saznali par vrlo zanimljivih stvari o ovom fenomenu.

„Za mene je to vrsta komunikacije koja možda nastaje kada nabori u larinksu počnu da se pune krvlju i šire usled uzbuđenja izazvanog stimulacijom", napisao mi je. „Kada kroz ove nabore prolazi vazduh, dolazi do vibracija koje proizvode zvuk koji mi onda čujemo. Neko mi je rekao i da pokretanje dijafragme naspram tkiva plućnog krila napunjenog vazduhom doprinosi nastanku ovog zvuka. Iz mog iskustva mogu da kažem da mačke koje pate od astme i viška vazduha u plućima malo glasnije predu."

On je dodao i da postoje dokazi da se radi o naučenom ponašanju. Tako mi je, recimo, opisao slučaj gluve mačke koja nikad ne prede. Drugu mačku lečio je od meningitisa dok je bila još mladunče. Sluh joj je zbog toga bio oštećen, te ni nju nikad niko nije čuo da prede. Ovakvi slučajevi navode na zaključak da se zaista radi o procesu koji potiče u mozgu, a Simpson sam tvrdi kako nema „nijedan razlog da sumnja" u teoriju o neuronskim oscilacijama.

Najdeblja mačka na svetu na dijeti: Ako ne smrša, uginuće od dijabetesa! (FOTO)

3. Ako mačije uši pritisnete unazad uz lobanju i probate da opišete to što vidite, ispašće da vas ona strašno podseća na klasičnog „sivog vanzemaljca" bademastih očiju, tankih usta i malog nosa.Ovo je sasvim očigledna istina.

4. Mačke vide mnogo bolje od ljudi. Zbog toga se čini da su u evolutivnom smislu naprednije od čoveka. Ali kako?Kao što sam mogao da zaključim na osnovu kojekakvih zbrkanih informacija koje se na internetu mogu naći o mačkama-špijunima u službi Marsovaca, detaljnija verzija ove priča glasi da nas mačke onako pomno posmatraju svojim velikim očima jer su one, u stvari, vanzemaljske kamere koje snimaju i emituju sve što radimo. Ako je čoveku je nedavno pošlo za rukom da napravi kompjuter od živih ćelija, zamislite kakva bi tek vanzemaljska tehnologija mogla da se skriva u glavi vaše mace?

Ali da ostavimo to po strani na trenutak. Sama ideja da je mačiji mozak napredniji od našeg i da je to dokaz o daleko bržoj evoluciji ove životinje naravno predstavlja potpuni apsurd.

Mačije oči imaju više „štapića" nego „čepića" – ovi prvi su odgovorni za crno-belu sliku, što ih čini ključnim za noćni vid, dok ovi drugi dodaju boju i pomažu u razabiranju detalja. Mačke se stoga bolje snalaze u mraku, no da li i zaista „bolje vide" od nas, zavisi na šta mislite.

5. Jeste li nekad videli mačku kako se budi iz dubokog sna i istog sekunda izleće iz sobe? To je zato što im stiže poruka sa matičnog broda pa moraju da budu same.

Svi smo bili svedoci ovoga i ja lično nemam nikakvo objašnjenje. Da li je to dokaz o sprezi sa vanzemaljcima? Ovo ćemo označiti sa „Nije provereno".

6. Sve što mačka izbaci iz sebe je potpuno neprirodno. (Nije sa ove planete.)Ako ćemo pravo, i ovo je apsurdno. Loptice od dlake jesu odvratne, ali su potpuno prirodna stvar ako se uzme u obzir da mačke imaju krzno i da po ceo dan samo leškare i ližu se. A što se tiče njihovog urina i izmeta, ne vidim kako se i jedan i drugi razlikuju od naših preostalih srodnika među sisarima, osim što baš gadno mirišu.

Seoska narodna verovanja: Životinje koje slute i donose nesreću!

7. Mačke prežive situacije u kojima bi svaka suvozemna životinja sasvim sigurno skončala. Otkud joj sposobnost da padne unatraške sa četvrtog sprata i dočeka se na šape? (Anti-gravitacione moći)

Ovo je samo delimično tačno. Mačke su odlični lovci i u divljini bi nas sigurno nadživele ako bismo se u uslovima post-apokalipse iznenada zadesili na nekom pustom ostrvu kojeg nema ni na jednoj mapi. Ali to važi i za mnoge divlje životinje. Čak i ako na trenutak ostavimo po strani sposobnost dočekivanja na noge, teško je zamisliti situaciju u svakodnevnom životu u kojoj bi mačke uvek preživele i to bolje nego bilo koja druga „suvozemna životinja".

8. Ako umrete, vaše mačke će vas pojesti. Ovo zapravo ne dokazuje povezanost mačaka sa vanzemaljcima, ali je svejedno veoma jezivo.

Ovo je prema svemu što dosad znamo istina. Tako se, na primer, 2010. godine desio slučaj da je dvanaest mačaka proždralo leš muškarca na severozapadu Pensilvanije koji je pronađen mrtav zajedno sa majkom.

Ali kako je to za The Week primetio Kris Gejomali, mačke nisu jedini kućni ljubimci koji pojedu vlasnike posle smrti. Ima i onih ljubimaca koji prvo ubiju vlasnike pa ih onda lepo smažu. Gejomali u svom tekstu navodi slučajeve domaćih svinja, pitona, jednog nilskog konja, guštera i drugih, uključujući i dva mopsa iz Nebraske koji su živeli hraneći se telom svog gazde dve nedelje nakon što je izvršio samoubistvo.

Ono u čemu su naši prijatelji teoretičari zavere u pravu je da se stvarno radi o nečem jezivom. Ali to teško da dokazuje da su mačke agenti vanzemaljskih sila.

Kome još treba fizioterapeut: Masaža kakvu samo maca može da pruži! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs