MALI PAS VELIKOG SRCA: On sebe vidi kao veliku kucu što ga može skupo koštati, a vlasnici znaju da uz njega nema odmora

Pomeranac, pomeranski špic, pas "lisica" , samo su neki od naziva za ovog malog psa koji misli da može sve.

Ljubimci
Autor:
MALI PAS VELIKOG SRCA: On sebe vidi kao veliku kucu što ga može skupo koštati, a vlasnici znaju da uz njega nema odmora
Pomeranski špic, Foto: Shutterstock

Interesantno je da pomeranski špicevi vode poreklo od velikih rasa pasa i ako su sada sićušni, takođe imaju dugu i zanimljivu istoriju. Oni jesu mali, ali se ne ponašaju uvek u skladu sa svojom veličinom, pa vrlo često mogu izazivati i veće pse.

Slatki, živahni, znatiželjni, inteligentni i odani svojim porodicama. Ne dozvolite da vas njihova ljupkost zavara. Ovi nezavisni, hrabri psi imaju izrazito tvrdoglav karakter. Na sreću, uglavnom se dobro slažu sa drugim psima i životinjama. Uprkos njihovoj maloj veličini, imaju glasan lavež i odlični su čuvari. Međutim, ponekad ne znaju kada da prestanu da laju, pa je dobra ideja da ih naučite da prestanu da laju po komandi.

Imaju puno energije i uživaju u šetnjama. Oni jure, ponosno uzdignute glave, upoznaju nove ljude i istražuju nove znamenitosti i mirise. Kao mali štenci vrlo su oprezni prema strancima pa mogu glasno lajati oko ljudi koje ne poznaju. Potreban je trener jake volje da bi bili sigurni da su vaši štenci poslušni i dobro obučeni. Ako želite psa čuvara koji će vas upozoriti na svakoga ko bi mogao da vam priđe, ne možete dobiti slađeg i manjeg psa.

Naravno, kao i svi drugi psi, najviše uživaju u društvu vlasnika. Vole da se dopadnu porodici i budu u centru pažnje. Ipak zbog svoje velike energičnosti radije će trčati po dvorištu ili kući nego ostati unutra i maziti se. Pošto su veoma aktivni, vole da igraju igre koje uključuju trčanje i jurenje igračaka.

Pomeranac
foto: Farlap / Alamy / Profimedia

Sigurna aktivnost u kojoj ćete uživati i vi i vaš pas je trening trikova. Pošto izuzetno vole da se igraju i uče nove stvari, podučavanje trikovima je savršen način da se povežete s njima, a istovremeno im pružite vežbu i mentalnu stimulaciju.

Obzirom da imaju kratak raspon pažnje, najbolje je da treninzi budu kratki i zabavni. Nagradite ga pohvalom, poslasticama ili igrom kad god pravilno izvede naredbu ili uradi nešto drugo što vam se sviđa. Učenje trikova treba da bude dinamično, budući da im ponavljanje iste radnje brzo dosadi. Generalno su dobri u učenju novih stvari, ali morate biti dosledni i čvrsti kada ih obučavate. Ako se u svom domaćinstvu ne etablirate kao autoritet, vašem psu će biti drago da preuzme vođstvo pa čak može postati i agresivan.

Kako bi vlasnik ispunio njegove potrebe važno je da mu obezbedi veći broj igračaka i kutak u domu samo za njega. Predlog je da se igračke menjaju i budu raznovrsne, tako da uvek može da mu se ponudi novi vid zabave. Kutak za njega ne mora da bude naročito veliki, dovoljno je da se u odgovarajući ćošak smesti udoban krevetić, nekoliko igračaka i on će brzo prihvatiti ovo mesto za odmor, ali i igru.

Nažalost, po njihovom mišljenju, oni sebe smatraju mnogo većima nego što to zaista i jesu, što ih ponekad može dovesti u neugodnu situaciju, pa čak i da budu napadnuti od strane mnogo većih pasa. Iako su mali, čini se da toga nisu svesni i mogu imati stav „velikog psa“. Ovo može imati i katastrofalne posledice ako odluče da napadnu većeg psa za kojeg smatraju da zadire u njihovu teritoriju. Držite ih na oprezu kako bi se pobrinuli da vaš pas ne nanese štetu sebi jer ne shvata svoja ograničenja.

Ako se ovaj mališan često vrti u krug, nema razloga za brigu. To je tipično ponašanje i ni na koji način nije opasno. Vrte se da vam pokažu koliko su srećni. To vam govori koliko ovaj mali pas žudi za vašom pažnjom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs