ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

AKO KUĆNI LJUBIMCI ŽIVE S VAMA U STANU: Ova pravila higijene MORATE DA ZNATE - jedino ćete se tako zaštititi

Pitanje higijene ključno je ako kućni ljubimci žive s vama u stanu. Evo koliko često i kako bi trebalo prati njihove stvari

Ljubimci
Autor:
AKO KUĆNI LJUBIMCI ŽIVE S VAMA U STANU: Ova pravila higijene MORATE DA ZNATE - jedino ćete se tako zaštititi
Foto: Shutterstock

Kao što redovno peremo ruke, tako bi nakon svakog povratka iz šetnje psu trebalo da operemo šape. Isto tako treba redovno održavati higijenu stvari koje naši kućni ljubimci koriste, a evo koliko često to treba da radite da biste zaštititi i njih, i sebe, i ukućane.

Posude za hranu i vodu - Treba ih prati svaki dan vrućom vodom i deterdžentom jer i psi i mačke mogu u njih izvana da unesu gljivice, bakterije i alge. Umesto plastičnih posuda (klice se talože u ogrebanim porama), nabavite one od nerđajućeg čelika.

Pas
foto: Shutterstock

Ogrlica i povodac - Iako to mnogi ne rade, ogrlica za pse se po pravilu pere bar jednom nedeljno. I povodac treba čistiti svakih sedam dana, tako ćete s njega eliminisati bakterije.

Prethodno s ogrlice skinite identifikacione i metalne (ili plastične) oznake i priveske. Stavite ih u kesu za veš sa zatvaračem da biste zaštitili mašinu i operite ih na temperaturi ne manjoj od 60 stepeni.

Ako ih perete ručno, koristite toplu vodu i sapun, a ako su ogrlica i povodac od kože - onaj za regeneraciju kože.

Ako vaša mačka nosi ogrlicu, trebalo bi takođe da je operete bar jednom nedeljno, sredstvom za kućne ljubimce. Možete i češće ako maca voli da boravi napolju jer se tada brže prlja.

Igračke - One s kojima se svakodnevno igraju perite češće, ostale na nekoliko nedelja. Važno je da koristite deterdžente koji su bezbedni za ljubimce da biste izbegli gutanje štetnih hemikalija. Možete i da ih stavite u mašinu za pranje sudova (niska temperatura), a mekše igračke u veš-mašinu (visoka temperatura).

Pas, Ljubimac, Kućni ljubimac
foto: Profimedia

Plastične igračke za kuce i mace perite ručno, mekim sunđerom da ne napravite ogrebotine na koje se lepe bakterije.

Ćebad - Psi vole da se posle šetnje sklupčaju u svom krevetu (korpi) ili na ćebetu. Ako se njihova posteljina ne pere redovno (bar jednom nedeljno), na njoj će se nakupiti bakterije i gljivice, ali i grinje, buve i krpelji koje su doneli spolja.

Prethodno ih usisajte da biste uklonili sitne ostatke, mrvice i dlake, pa nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja na mesta gde je potrebno i operite u mašini koristeći specijalne praškove namenjene za ljubimce, koji su nežni za njihovu kožu i posebno efikasni u uklanjanju neprijatnih mirisa.

Pas
foto: Shutterstock

U ovu svrhu nikad ne koristite omekšivač.

Kada su mačke u pitanju, njihovu posteljinu treba prati ređe, samo kad se uprlja - vole da stvari mirišu na njih, a ne na dezerdžente i omekšivače.

Posuda za mačji pesak - Ako "posao" obavlja u kući i ima svoj toalet (posudu), stolicu bi trebalo odstraniti čim obavi stvar, a bar dva puta dnevno morate da uklanjate grudvice urina.

Temeljno čišćenje se preporučuje najmanje jednom nedeljno, ali tada nemojte da koristite dezinfekciona sredstva jer neki njihovi sastojci su toksični za mačke.

mačka
foto: Profimedia

Preporučuje se pranje toplom vodom i blagim deterdžentom za sudove koji je bez mirisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs