NEMA SPASA OD KRVOLOČNIH PASA: Kada su asocijalni i misle da su ugroženi GRIZU DO SMRTI! Stručnjaci apeluju na 1 stvar

Napadi pasa na čoveka su sve učestalija pojava, a evo kako se odbraniti u tom slučaju i ublažiti posledice.

Ljubimci
08:17h Autor:
NEMA SPASA OD KRVOLOČNIH PASA: Kada su asocijalni i misle da su ugroženi GRIZU DO SMRTI! Stručnjaci apeluju na 1 stvar
Kako se odbraniti u slučaju napada psa, Foto: Shutterstock

U poslednje vreme, svedoci smo dešavanja u kojima su glavni akteri psi, kao i žrtve njihovog napada. Uglavnom se radi o opasnim psima koji su oduvek važili za najkrvoločnije, a o kojima se neprestano vodi polemika.

Dok mnogi smatraju kako takvim psima nije mesto u javnoti, kao i da moraju biti maksimalno obezbeđeni da ne bi došlo do napada, postoje i oni koji veruju da njihovi ljubimci nikoga ne ugrožavaju, te da nisu krvoločni.

Međutim, napadi na ljude koji su sve učestaliji govore u prilog tome da ozbiljno treba poraditi na ovom problemu.

Pit Bul
Pit Bulfoto: Shutterstock

Ipak, postoji mogućnost da se na neki način zaštitimo ukoliko nas pas napadne, odnosno da ublažimo posledice tog napada. Čovek koji intenzivno radi sa psima govorio je za portal Republika.rs i objasnio na koji način možemo da se zaštitimo u ovakvim situacijma.

"Tokom napada jednog psa, čovek bi trebalo da sam sebe iskontroliše i da bude pribran prilikom napada, kao i da ne pruža aktivan otpor kako bi se taj pas zbunio i povukao. Međutim, kada se radi o dva, tri psa ili o čoporu pasa, jako je teško odbraniti se, jer kod njih postoji uvek jedan alfa mužjak kome se ostali povinuju i onda dolazi do napada" - objašnjava dreser pasa za Republiku.

Napadi na ljude se uglavnom dešavaju kao posledica asocijaslnosti pasa ili u slučaju kada psi osete da su ugroženi na bilo koji način.

Američki staford terijer
Američki staford terijerfoto: Shutterstock

"Najveći broj napada dešava se iz straha, životinja koja napada misli da je njen život ugrožen, naročito ako je asocijalna. Taj napad može biti i odbrambeni, ukoliko psi štite neki objekat ili prostor, možda vlasnika ili ako je ženka u pitanju, ona se može staviti u odbranu mladunaca ili dominantnog mužjaka. Napad može da izrevoltira i do njega dovede i sam čovek. Često se dešava da se ljudi na ulici uplaše, pa iz straha pokušaju da napadnu pse kako bi prošli i onda izazovu napad. Napade pasa prema ljudima i deci najviše uzrokuje ljudski faktor, u najvećem broju slučajeva izazivač je upravo čovek", objasnio je dreser.

Postoji mnogo vlasnika koji svoje pse retko puštaju na slobodu, a pas tada postaje agresivniji, te postoji velika mogućnost od potencijalnog napada.

"Najveći problem je kad životinja nema kontakt sa spoljašnjim svetom, decom i drugim životinjama, naročito u prvih godinu dana života, takav pas bude asocijalan i onda je agresivan. Kada na sve to vidi i da je dominantan, onda postane još agresivniji i sve dok je "aktivan" plen on će ga ujedati i napadati, dok ga ne usmrti. Prilikom napada čovek se instiktivno brani, ali kad god uspe da otkloni psa od sebe, onda taj pas još žešće nasrće.", rekao je dreser za Republiku.

Stil/ Republika

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs