američki staford

NAJKRVOLIČNIJI PAS KOJEG SRBI OBOŽAVAJU: Ukoliko se ne dresira kako treba može biti SMRTONOSNO OPASAN

Američki staford terijer važi za jednog od najopasnijih pasmina, ali poseduje i dobre osobine.

Ljubimci
Autor:
NAJKRVOLIČNIJI PAS KOJEG SRBI OBOŽAVAJU: Ukoliko se ne dresira kako treba može biti SMRTONOSNO OPASAN
Kakav je pas američki staford, Foto: Shutterstock

U poslednje vreme, svedoci smo dešavanja u kojima su glavni akteri psi kao i žrtve njihovog napada. Uglavnom se radi o čuvenom američkom stafordu koji ujedno važi i za jednog od najopasnijih pasmina.

Zbog svoje borbene prirode, ovi psi su veoma krvoločni, a postoje situacije u kojima mogu biti i opasni po život. Poseduju hrabrost, borbenost i veoma su inteligentni.

Američki staford terijer
Američki staford terijerfoto: Shutterstock

Privrženi su svojim vlasnicima, dok su prema deci zaštitnički nastrojeni. U skaldu sa njihovim temperamentom ide i fizički izgled - snažni su i mišićavi, a u odnosu na svoju veličinu, brzi su i veoma okretni.

Način njihove dresure i vaspitanja diktira i njihovo ponašanje tokom života.

Poreklo američkog staforda

Rasa staford je u direktnoj vezi sa bul terijerom i boston terijerom. Potiče od stare bul i terijer mešavine, koja je postojala u Britaniji i SAD-u početkom XIX veka, a neki smatraju i ranije.

Karakteristike

Odrastao mužijak može da dosegne visinu i do pola metra, dok su ženske par centimetara niže. Prosečna visina američkog staforda je, za mužjake, od 45,72 cm do 48,26 cm, a za ženke od 43,18 cm do 45,72 cm. Njihova težina obično se kreće od 20 do 30 kg.

Imaju veoma dobro i stabilno zdravlje, te veoma retko oboljevaju. Uprkos tome, imaju svoje slabe tačke koje mogu biti oči, kukovi i srce, a životni vek im je od 12 do 16 godina.

Američki staford terijer
Američki staford terijerfoto: Shutterstock

Što se tiče ishrane veoma ih je lako održavati, a poželjno je da jedu obroke bpgate proteinima kako bi održali mišiće. Hrane se jednom dnevno, a obrok bi trebalo da teži oko pola kilograma, ali to varira u odnosu na težinu psa.

Ima izraženu potrebu za aktivnošću, te ga ne treba ograničavati u tome, odnosno treba mu svakodnevno obezvediti neki vid igre, kao i šetnju.

Odličan je kao čuvar kuće, a jedna od sposobnosti staforda je odlično procenjivanje ko dolazi sa dobrim, a ko sa lošim namerama u kuću.

Inače, Srbi obožavaju ovu rasu, te ih mnogi imaju kao ljubimce.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs