ON JE MOŽDA SVAŠTA, ALI NIKADA DOSADAN

ZAISTA VREDNE ČITANJA: 5 knjiga koje vam preporučuje Bil Gejts!

Bilo da odlučite da ih nekome poklonite za Novu godinu ili da ih sami pročitate, svakao su dobar izbor.

Knjige
Autor:
ZAISTA VREDNE ČITANJA: 5 knjiga koje vam preporučuje Bil Gejts!
Foto: Reuters / Rick Wilking

Poznati milijarder se možda ne kotira preterano dobro na listi globalno omiljenih ličnosti zahvaljujući nikad bujnijoj mašti teoretičara zavere, ali da svaki njegov potez izaziva pažnju u to nema sumnje. Ovoga puta posebno nas je zainteresovala lista top naslova koji mogu biti savršeni novogodišnji poklon osobama koje vole čitaju.

The Code Breaker: Jennifer Doudna Gene editing, Gene Editing, and the Future of the Human Race (Volter Ajzakson)

Godine 2012, biohemičarka Dženifer Doudna i njene kolege otkrile su CRISPR alat, oblik „genetskih makaza“ koji je transformisao nauku o uređivanju gena. Knjiga Voltera Ajzaksona priča priču o tom naučnom otkriću i objašnjava obećanje i etičke izazove, uključujući i činjenicu da je kineski naučnik koristio tehnologiju za uređivanje genoma dva ljudska embriona — protivno prihvaćenoj naučnoj praksi — i te dece, sada mališani će kasnije moći da prenesu te izmenjene gene. Gejts fondacija je finansirala nekoliko projekata koji koriste CRISPR, od biljaka uređenih da prežive klimatske promene do antitela koja bi mogla da ubiju patogene koji izazivaju malariju ili AIDS, tako da je Gejts veoma upoznat sa tehnologijom, ali kaže da je ipak naučio iz knjige.

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence (Džef Hokins)

„Od svih tema o kojima sam učio u poslednje vreme, jedna se izdvaja po svojoj zapanjujućoj složenosti: razumevanje kako ćelije i veze u našem mozgu dovode do svesti i naše sposobnosti da učimo“, piše Gejts. Nova knjiga tehnološkog preduzetnika Džefa Hokinsa, jednog od osnivača Palm Pilota, govori o tome kako bolje razumevanje mozga može da razvije veštačku opštu inteligenciju ili sposobnost veštačke inteligencije da nauči i razume bilo koji zadatak koji ljudi mogu.

Bil Gejts
Bil Gejts foto: Reuters

Klara and the Sun (Kazuo Išiguro)

Najnoviji roman Kazua Išigura priča priču o robotu po imenu Klara, programiranoj za empatiju, koji se ponaša kao „veštački prijatelj“ bolesnom detetu. Knjiga je, u prvom licu, ispričana iz perspektive robota. Gejts napominje da se već radi na robotima pratiocima, posebno kao način da se pomogne u ublažavanju usamljenosti starijih ljudi. Roboti će biti važan deo budućnosti, predviđa on, a fikcija nam može pomoći da istražimo i razumemo kako bi to trebalo da izgleda.

Hamnet (Megi O’Farel)

Hamnet, koji je ove godine osvojio nagradu Nacionalnog kruga književnih kritičara za beletristiku, polazi od činjenice o Vilijamu Šekspiru - nekoliko godina pre nego što je napisao Hamleta, umro je njegov 11-godišnji sin Hamnet. Bez pominjanja imena Šekspir, O’Farel istražuje kako su dani pre Hamnetove smrti mogli da utiču na predstavu. „Hamnet je na kraju priča o tome kako smrt sina proganja njegove roditelje, dok je Hamlet priča o tome kako smrt roditelja proganja njegovog sina“, piše Gejts. „O’Farrell pametno povezuje to dvoje i nudi dirljivo objašnjenje za to kako je Šekspir kanalisao svoju tugu i krivicu u pisanje. Ona me tera da se vratim i ponovo pročitam dramu.”

Project Hail Mary (Endy Vir)

Vir, autor Marsovca, ima novi naučnofantastični roman o srednjoškolskom profesoru prirodnih nauka koji se budi u drugom zvezdanom sistemu. Gejts, koji je oduvek voleo naučnu fantastiku, kaže da ne može da objasni šta je voleo u knjizi bez spojlera, ali obećava da je zabavna. „Počeo sam u subotu, a završio u nedelju, i to je bio odličan način da provedem vikend“, kaže on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs