pogledajte kako

Organizujte knjige jednom za svagda: Razvrstajte pročitane od nepročitanih, poređajte ih po boji! (FOTO)

Ako ste nalik nama, verovatno vam se često dešava da kupite nove knjige i kada dođete kući pitate se gde ćete ih smestiti pored svih ostalih koje već posedujete. Nije dovoljno samo odložiti knjigu negde, jer ćete onda izgubiti evidenciju o tome koliko ih imate i koja se gde nalazi, već treba sve pažljivo osmisliti.

Knjige
Autor:
Foto: Shutterstock

Kojim principom se treba voditi prilikom slaganja knjiga? Kratak odgovor je onim koji vama odgovara. Postoji ogroman broj varijacija na temu i svaka od njih nekom odgovara, a nekome ne, te je zbog toga neophodno istražiti opcije i pronaći onu koja vam najbolje „leži“. Naravno, na policama ne moraju da budu samo knjige, već ih možete ukrasiti na različite načine, ali knjige su ipak osnovne. U nastavku pronađite nekoliko predloga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda 🌿 Colorful Boho Home (@bohofrisco) on

Azbučnim redosledom

 

Ovde se može primeniti metoda azbučne organizacije po imenu autora ili po nazivu knjige. U oba slučaja, to će nalikovati sistemu koji obično koriste biblioteke za svoje police, kao i poneke knjižare, a koji omogućava lako nalaženje onoga što vam se trenutno čita. Na taj način ćete videti široki spektar autora i dela koji posedujete, ali možda vam se neće dopasti to što uvek treba da imate prostora za nove knjige, jer se nikad ne zna šta ćete naredno pazariti. Dobro je da se ova metoda može kombinovati i sa drugima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khaled Talib (@khaledtalibbooks) on

Po žanru ili kategoriji

 

Ponekad niste sigurni šta vam se tačno čita i sve što znate je kako se osećate pa tražite nešto baš za to raspoloženje. U tome vam može pomoći sistem po kome knjige ređate zajedno sa onim srodnog žanra ili tematike koju obrađuju. Na primer, možete jednu sekciju odrediti za knjige pune humora, a drugi deo za naučnofantastična dela, dok će dečje i horor knjige isto imati sopstveni prostor na drugom delu police ili na potpuno drugoj polici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janice 💕 Our Perfecting Manor💚 (@ourperfectingmanor) on

Po boji

 

Ukoliko volite da svoj dom uređujete u skladu sa paletama raznih boja, možda ova ideja za organizaciju knjiga nije uopšte loša za vas. Ona će vam omogućiti da knjige iste i slične boje grupišete tako da vizuelni efekat bude jači, ali ima i svoje potencijalno loše strane. Na primer, kod serijala čiji su delovi različite boje, možete ih razdvojiti po boji ili zadržati te knjige zajedno što će napraviti izuzetak od opšteg pravila. Ovde takođe treba ostaviti prostora za nove knjige, što može biti izazov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @crocusberceste on

 

Po veličini

 

Knjige dolaze ne samo u raznim bojama, već i u raznim veličinama, što može da predstavlja izazov prilikom pronalaženja idealnog mesta na polici za njih. Jedno od rešenja moglo bi da bude da sve velike knjige grupišete zajedno i, ukoliko je to potrebno, poređate ih položene jednu preko druge. To će ujedno uneti i dinamiku u sveukupnu organizaciju police, tako da jedan deo knjiga može da stoji standardno uspravno, a drugi položeno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah, Linnéa & Maria (@bokblomster) on

Pročitane i nepročitane

 

Da biste imali bolji uvid u to koliko ste knjiga sa svoje police zapravo pročitali, možete ih poređati tako da odvojite pročitane od nepročitanih. Ovo sve zavisi od broja knjiga koje imate i lakše je kod manjih kolekcija, ali taj metod uvek možete prilagođavati kako vam kolekcija raste. Možete ga kombinovati i sa organizacijom po boji ili po žanru, tako da u svakoj podsekciji znate šta ste pročitali, a šta ne.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...