Obeležavanje godišnjice smrti

Film o srpskoj heroini

U čast Milunke Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata, 25. septembra u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije biće otvorena multimedijalna izložba
Filmovi 19.09.2013. - 16:44h Autor: Fonet
Foto: Wikipedia

Multimedijalna izložba "Milunka Savić-heroina Velikog rata", biće jedan u nizu događaja u obeležavanju 40. godišnjice smrti srpske heroine Milunke Savić, 25. septembra u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

 

Cilj je da se na verodostojan i atraktivan način predstavi život ove velike heroine i pokuša da se ispravi njeno višedecenijsko zanemarivanje.

 

Autorka filma o Milunki Savić, Slađana Zarić, rekla je da je pre šest meseci počela da istražuje njen život i da je naišla na puno kontradiktornosti, jer se ni jedan istoričar nije njome bavio, već samo novinari i publicisti.

 

Prem njenim rečima, tu postoje dve krajnosti, jedna kad se o njoj nije uopšte pričalo i druga kad su se o njoj gradili mitovi.

 

"Tako sam nailazila na podatke da Savić ima 12 ordena umesto sedam i da je ranjavana devet puta, umesto četiri" rekla je Zarić.

 

Međutim to ne treba da umanjuje značaj ove velike žene i velikog borca, zaključila je Zarić.

 

Ona je rekla da je film sniman u Srbiji i Francuskoj, podsetivši da Savić ima više francuskih nego srpskih odlikovanja.

 

Zarić je ocenila da je Milunka Savić bila veliki vojnik i velika žena, koja se borila sa slobodu otadzbine, ali imala i jednu ćerku, tri je usvojilam,a othranila je tridesetoro dece i sve to sa platom čistačice.

 

Izložbu, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije i Istorijskim muzejom Srbije realizuje Ministarstvo odbrane.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...