DA LI STE ZNALI?

ZBOG OVOGA SU JOŠ JEZIVIJI: Ovih 13 horora zasnovani su na istinitim događajima!(VIDEO)

Svrha horor filmova je da nas zastraše, ali činjenica da su snimljeni po istinitim događajima je dodatno užasavajuća.

Filmovi
Autor:
ZBOG OVOGA SU JOŠ JEZIVIJI: Ovih 13 horora zasnovani su na istinitim događajima!(VIDEO)
Foto: Profimedia

Verovatno znate da je dosta filmova zasnovano na istinitoj priči, ali pitanje je da li ste znali da se to odnosi i na narednih 13 horora.

Psycho (Psiho)

Ovaj psihološki triler sa evidentnim elementima horora jedan je od kultnih Hičkokovih klasika. Sama priča zasnovana je na serijskom ubici iz američke države Viskonsin, koji se zvao Ed Gejn.

The Exorcist (Isterivač đavola)

Često se navodi da je ovaj film najstrašniji horor ikada. Njegova tema povezana je sa dečakom pod pseudonimom Roland Dou. Sedam sveštenika pokušalo je da izvrši egzorcizam nad Rolandom, koji je pomerao stvari i govorio nemuštim jezikom.

The Texas Chainsaw Massacre (Teksaški masakr motornom testerom)

Zanimljivo je da je kao i u slučaju filma Psihokao inspiracija poslužio masovni ubica Ed Gejn. On je pored ubistava iskopavao i leševe sa grobalja, a kožu žrtava koristio je za pravljenje abažura i maski za lice.

Jaws (Čeljust)

Film je nastao po istoimenoj knjizi iz 1974. godine. Glavna okosnica nije bila ni jedna konkretna ajkula ili događaj, već život kapetana i lovca na ajkule – Frenka Mundusa. Iako ovo nije tipičan horor, scene sa ajkulom zaista lede krv u žilama.

A Nightmare on Elm Street (Strava u ulici Brestova)

Lik Fredija Krugera u potpunosti je izmišljotina reditelja Vesa Krejvena. Međutim, ideja smrti usled noćne more potiče od nečega što se naziva Brugada sindrom, a što predstavlja iznenadnu i neobjašnjivu smrt tokom spavanja.

Dead Ringers

Dejvid Kronenberg, majstor bizarnih i morbidnih filmova, odlično je iskoristio priču o dvojici braće blizanaca koji su bili ginekolozi, i koji su se overdozirali od barbiturata. Glumac Džeremi Ajrons sjajno je interpretirao ove blizance.

The Silence of the Lambs (Kad jaganjci utihnu)

U pitanju je ostvarenje koje mnogi smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena. Opet se vraćamo na jezivog Eda Gejna, jer je i ovde poslužio za formiranje lika, konkretno Bafalo Bila. U ovom filmskom ostvarenju nezaboravne uloge su ostvarili Entoni Hopkins (Hanibal Lektor) i Džodi Foster (agent Starling)

Scream (Vrisak)

U jednom koledžu na Floridi 1990. godine čovek po imenu Deni Roling ubio je petoro studenata u četiri dana. Tako je nastala ideja za horor film koji je vremenom postao i ostao apsolutni hit.

The Girl Next Door (Devojka iz komšiluka)

Ponekad je stvarnost hororičnija od sedme umetnosti. Takav je slučaj sa ovim filmom, koji je kao temu uzeo slučaj šesnaestogodišnje Silvije Likens. Nju je porodica Baniževski maltretirala i zlostavljala do smrti.

The Strangers (Stranci)

Radnja filma zapravo predstavlja skup nekoliko stvarnih događaja. U njih između ostalog spada ubistvo od strane porodice Menson, i ubistvo u gradu Kedi. Naročito je ovaj drugi slučaj doprineo napetoj atmosferi filma.

The Possession (Posednutost)

Ispostavilo se da je film u potpunosti zasnovan na stvarnom događaju, vezanom za dibuk kutiju. Ova kutija sa sobom donosi zle okolnosti i neobjašnjive situacije svakoj osobi koja je poseduje. Dibuk je zli duh koji potiče iz jevrejske tradicije i mitologije.

The Conjuring

I prvi i drugi deo filma prate bračni par – Eda i Lorejn Voren. Oni su godinama izbacivali negativne entitete i duhove iz prostora i iz ljudi. Njihove priče, svedočanstva, i audio snimci, svedoče o strašnim životnim momentima.

Annabelle

Film je povezan sa gorepomenutim ostvarenjem The Conjuring, pošto se i ovde pojavljuju Ed i Lorejn Voren. Anabel je najstrašnija lutka na svetu, jer se u njoj krije iskonsko zlo koje donosi nesreću svima koji dođu u kontakt sa njom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs