zašto ne biste provele 8. mart sa nekom od njih?

10 FILMOVA KOJI SLAVE DOSTIGNUĆA STVARNIH ŽENA: One su se borile za ravnopravnost i u tome uspele! (VIDEO)

Proslavite Dan žena gledajući jedan od naših omiljenih filmova koji slave žene u punom sjaju.

Filmovi
14:18h Autor:
10 FILMOVA KOJI SLAVE DOSTIGNUĆA STVARNIH ŽENA: One su se borile za ravnopravnost i u tome uspele! (VIDEO)
Scena iz filma " Frida", Foto: Profimedia

Svuda u svetu, svake godine 8. marta se obeležava poseban dan – Dan žena. Dan kada su se žene suprotstavile sistemu, borile za ravnopravnost kako bi naše i buduće generacije žena bolje živele.

U mnogim zemljama se više ne obeležava samo 8. mart, već ceo mesec. Mart je posvećen ženama koje su promenile istoriju i doprinele da danas živimo bolje.

Da bismo proslavi ovaj dan ili mesec, izabrali smo 10 filmova koji prepoznaju ženski talenat i uspeh, od NASA-inih naučnica koje su stvarale istoriju do umetnica koje su prkosile svim problemima da postignu međunarodno priznanje.

Udobno se smestite i uživajte u dostignućima i sjaju žena iz celog sveta.

FRIDA, 2002

Selma Hajek tumači lik Fride Kalo u filmu o životu istinske umetnice. Meksička glumica - koja je govorila o mučnim nedaćama s kojima se suočila kako bi ispričala priču Fride Kahlo - dokumentuje teskobu, umetnost i strast svoje junakinje, pokretačku snagu i njenu burnu vezu sa suprugom Diegom Rivijerom.

ERIN BROCKOVICH, 2000

Ova nadahnuta priča o Erin Brokovič donela je Džuliji Roberts nagradu za najbolju glumicu 2001. godine. Bbiografski film opisuje kako je samohrana majka Erin Brokovič, zaposlena kao pomoćnica advokata Edvarda L. Masrija (koga u filmu tumači Albert Fini), imala ključnu ulogu u velikom sudskom procesu protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas & Electric i prisilila je da isplati rekordnu odštetu zbog trovanja vodom. Njen rad je imao ključnu ulogu u primoravanju kompanije da isplati tužiocima 333 miliona dolara - najveće poravnanje ikada plaćeno tužbom za direktnu akciju u istoriji SAD.

SUFFRAGETTE, 2015

Režirala je Sara Gavron, a napisao Abi Morgan, Suffragette je iskreno i strastveno prepričavanje o tome koliko su se žene trudile i koliko su rizikovale da se bore za glas. Pratimo Keri Maligan kao Mod, majku iz radničke klase. Sufražetkinja se ne plaši da pokaže groznu stvarnost žrtava koje su ove žene dale i opasnosti sa kojima su se suočile u ovoj borbi za prava žena.

WILD, 2014

Ako ste ikada bili u iskušenju ideje o samostalnom putovanju, ali niste baš skupili petlju, tada će vam Wild rezervisati let što pre. Riz Viterspun glumi u filmskoj verziji autobiografske knjige Šeril Strejd o tome kako je prešla 1.100 milja od 2.650 milja Pacifičkog grebena u SAD-u dok je krenula na put samootkrivanja i lečenja. Ova srdačna priča dokaz je ženske izdržljivosti i odlučnosti.

JACKIE, 2016

Prvim suprugama američkih predsednika ustupljeno je malo vremena na ekranu, ali Džeki dokazuje zašto bi ove žene trebalo biti više u bioskopskom fokusu. Videli smo bezbroj slika Džeki Kenedi, ali portret Natali Portman pomaže nam da je vidimo mnogo bolje. Ona je bila najbliža osoba predsedniku kada je u njega pucano, krv joj prekriva odeću, a smrt je ostavlja emocionalno razbijenu. Vidimo je kako se bori sa tugom, dok je prinuđena da preseli sebe i decu iz Bele kuće – dok sve vreme pokazije javnosti da se odlično drži.

LADY SINGS THE BLUES, 1972

Nastup Dajane Ros kao Bili Holidej u Lady Sings The Blues smatran je jednim od najvećih filmskih trenutaka 1972. godine, čime je dobila nominaciju za Oskara. Početna scena je potresna - Holidej srećemo zatvorenu u zatvoru, siromašnu i gotovo bez prijatelja, a očajnički joj treba heroin. Film, koji je zasnovan na memoarima same pevačice, govori o siromaštvu, rasizmu i problemima zavisnosti sa kojima se Holidej suočila. Nema sumnje da je ovo pojednostavljeni prikaz njenog života, ali ipak ga vredi pogledati.

THE PASSION OF JOAN OF ARC, 1928

Široko smatran orijentirom kinematografije, The Passion of Joan of Arc je nemi film zasnovan na stvarnom zapisu suđenja Joan of Arc. Rene Žan Falkoneti odigrala je glavnu ulogu - njeno drugo i poslednje pojavljivanje na ekranu - majstorski preuzimajući 19-godišnju feminističku ikonu, ženu koja je prevazišla klasne i rodne barijere da bi postigla veličinu. Ovde je vidimo na suđenju, pokazujući nepokolebljivu odlučnost i gracioznost pred mučenjem. Ovaj film je možda objavljen 1928. godine, ali njegov narativ - mlada žena koju su dominantni muškarci rastrgli - previše je relevantan.

HIDDEN FIGURES, 2017

Film Hidden Figures, nominovan za Oskara slavi tri crnkinje koje su bile ključne za slanje astronauta Džona Glena u svemir 1962. Tri naučnice iz NASE - Ketrin Gobel, Meri Džekson i Doroti Von suočile se sa rasnom, klasnom i polnom diskriminacijom od strane belaca za koje rade. Uprkos svojim nedaćama, one zajedno unapređuju istoriju kroz istrajnost i inteligenciju. Ovo je živahan, poletan film zbog kojeg ćete navijati za ekranom.

A PRIVATE WAR, 2018

Rosamund Pajk glumi proslavljenu ratnu novinarku Mari Kolvin u ovom upečatljivom i moćnom biografskom filmu. "A Private War" odaje počast životu i smrti žene koja je uvek bila na prvoj liniji fronta. Bez obzira na opasnosti, Kolvin je bila vođena željom da kaže istinu o strahotama sveta. Njena posvećenost nije došla bez žrtve - izgubila je vid na jedno oko u napadu granatom, a 2012. je ubijena u Homsu u Siriji. Strastveni portret izuzetne žene, "A Private War" je ubedljiv razlog za poštovanje novinarstva.

COCO BEFORE CHANEL, 2009

Jednostavno, Koko Šanel revolucionirala je način oblačenja žena, boreći se da ženska odeća bude jednako udobna i oslobađajuća kao muška odeća. Izbegla je ograničene siluete u korist fluidnijih, androginih oblika i stilova. U filmu Coco Before Chanel vidimo Odri Totu kao ikoničnu dizajnerku. Kao što naslov sugeriše, biografski film se fokusira na život Koko Šanel pre nego što je postigla međunarodni uspeh, gledajući društvene izazove sa kojima se suočila na putu. To je dostojan i pronicljiv pogled na modnu legendu, sa mnoštvom šik kostima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs