Izložba će trajati do proleća 2014. godine

Izložba "Portreti kraljice Marije i kneginje Olge Karađorđević"

U Međuopštinskom istorijskom arhivu, od četvrtka 12. decembra, posetioci izložbe će biti u prilici da vide zanimljive detalje iz života žena koje su u Srbiju došle sa evropskih dvorova
Događaji
12:40h Autor:
Izložba "Portreti kraljice Marije i kneginje Olge Karađorđević"
Foto: Wikipedia / Www.27.march.org

U Međuopštinskom istorijskom arhivu, od četvrtka, 12. decembra, Čačani će biti u prilici da vide zanimljivu izložbu posvećenu dvema članicama kraljevske porodice Karadordević, kraljici Mariji, supruzi kralja Aleksandra I Ujedinitelja, i kneginji Olgi, ženi kneza Pavla.

Izložba „Portreti kraljice Marije i kneginje Olge Karadordević“ biće otvorena u 19 sati, a organizatori su Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku i Arhiv Jugoslavije, gde je prvobitno bila postavljena u okviru Noći muzeja. Autori su Zorica Netaj i Dragoš Petrović iz Arhiva Jugoslavije, a postavka je posvećena dvema ženama koje su među Karadordeviće i naš narod došle sa evropskih dvorova, kraljica Marija iz Rumunije, iz dinastije Hoencolerna, a kneginja Olga iz grčke kraljevske porodice koja je danskog porekla.

Prema rečima direktorke Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku, Lele Pavlović, fotografije i dokumenta iz fonda „Dvor Kraljevine Jugoslavije“ će predstaviti zanimljive detalje iz njihovih života, dijedeme, nakit, porodična stabla i humanitarni rad kojim su su se bavile.

Izložba će trajati do proleća 2014. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs