Izložba Narodne biblioteke Srbije

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Parizu: Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, od 23. septembra do 16. oktobra biće otvorena reprezentativna izložba posvećena velikanu domaće i evropske književnosti
Događaji 12.09.2014. - 15:28h Autor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Reprezentativna izložba Narodne biblioteke Srbije posvećena velikanu srpske i evropske književnosti, Milošu Crnjanskom, pod nazivom "Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom" gostovaće u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 23.septembra do 16.oktobra, najavila je nacionalna biblioteka.

 

Izložba posvećena životu i stvaralaštvu Miloša Crnjanskog, jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, gostovaće u predstavništvu kulture Srbije u inostranstvu u Kulturnom centru Srbije u Parizu, gradu u kome je Crnjanski boravio u godinama nakon Prvog svetskog rata.

 

Dela Crnjanskog poznata su francuskoj čitalačkoj publici, a ova izložba posetiocima u Parizu omogućiće neposredan lični susret sa zaostavštinom velikog stvaraoca. Izložba prati hronologiju života i mapu putovanja Crnjanskog, sa idejom da se prikaže i stvaralački period njegovog boravka u Francuskoj i iz različitih uglova osvetle svi elementi koji su mogli biti podsticaj za nastanak njegovih književnih dela, istaknuto je u najavi NBS.

 

Ovom izložbom nacionalna biblioteka je prošle godine proslavila sto dvadesetu godišnjicu od rođenja Crnjanskog, autora koji je u književnosti delovao više od pet decenija i imao presudnog uticaja na njen razvoj od pojave avangarde pred kraj Prvog svetskog rata do perioda uspona poznog modernizma i postmodernizma.

 

Izložba predstavlja sve delove legata Miloša Crnjanskog koji se čuvaju u nacionalnoj biblioteci od 1979. godine, a čine ga rukopisi (dela, prepiska i dokumenti), fotografije, lična biblioteka, predmeti, slike i drugi ilustrativni materijal i predmeti. Postavku prate audio i video projekcije autentičnih dokumentarnih zapisa o Crnjanskom i dvojezični katalog. Autor izložbe i kataloga je dr Nada Mirkov Bogdanović a prevod kataloga na francuski uradio je Bojan Savić Ostojić.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...