da se zna

KAD KRENETE NA GODIŠNJI ODMOR: Ovo je jedino pravilo koje mora da se ispoštuje

Ne dozvolite da vam išta pokvari letovanje. Porodicu morate da ispoštujete, ali poslovi moraju da ispoštuju vas.

Događaji
Autor:
KAD KRENETE NA GODIŠNJI ODMOR: Ovo je jedino pravilo koje mora da se ispoštuje
Foto: Shutterstock

Medicina kaže da se krvna slika obnavlja nakon tri nedelje boravka na planini ili moru. Ko može sebi da priušti 21 dan godišnjeg odmora - da ne govorimo i više, uspeće da se donekle regeneriše i skupi snagu za poslove koji ga čekaju. Ostali treba vrlo pametno da iskoriste svojih 10-15 dana, u koje su često uključeni dani odlaska i povratka. Pošto, realno, vremena nema mnogo, najbolje je sprečiti dešavanja koja mogu da ga pokvare. Jedno od njih je i nemogućnost da se potpuno opustite od posla, a ruku na srce, možda je najvažnije, jer to ume da upropasti ceo godišnji. Evo kako da se to ne desi...

godišnji odmor
foto: Shutterstock

Postavite granice

Međutim, ono što najviše smeta potpunom opuštanju na odmoru nisu deca i porodica već - posao. Teško je odjednom prekinuti tu "pupčanu vrpcu" koja vas veže za neprestano telefoniranje, slanje i primanje mejlova i poruka. Toga ne treba da bude jer je vaš odmor sveto pismo za kolege, zaradili ste ga i zaslužili. Zato pozovite u pomoć nove tehnološke mogućnosti i spasite se. Najpre, mejlom obavestite svakog bitnog na radnom mestu da ste na godišnjem odmoru. U prevodu, poručite im da vas ostave na miru! U svojoj pošti imate opciju da na sve mejlove koji vam stižu dok ste odsutni stiže automatski odgovor da se odmarate i da ćete odgovoriti kada ponovo počnete da radite. Navedite datum od kada ćete biti dostupni! Ovako postavljate granice koje drugi moraju da poštuju. Ako postoji kolegijalnost, niko vas neće uznemiravati, osim ako u pitanju nije nešto od izuzetne važnosti.

godišnji odmor
foto: Shutterstock

Posao bez vas neće propasti

Na godišnjem odmoru, naročito na početku, često se javlja problem "odvajanja" od poslovnih obaveza i konstantna želja za proveravanje mejlova ili poziva. Javlja se i osećaj da ćemo nešto propustiti ili da se nešto bez našeg prisustva neće uraditi kako treba, pa se lako tu uvuče i osećaj krivice koji nam krade minute i sate godišnjeg odmora. Kako to promeniti? Jedan od načina je da sami sebe osvestimo da odmor nije nerad, već priprema za rad i da benefite našeg godišnjeg odmora imamo mi, ali i naše kolege i poslodavac, kao i klijenti. Samo ako se kvalitetno odmorimo, moći ćemo dobro i da radimo.

I rad i opuštanje

Naravno, uvek postoji mogućnost da ćete morati nešto da odradite dok ste na godišnjem, makar manji deo posla, ali se ipak izborite za to da toga uopšte ne bude. Ako već morate, odredite određeni deo dana za rad. Najbolje je da to bude onda kad ostali deo porodice ima neku zanimaciju kako biste imali mir. I čim završite s poslom, potpuno zaboravite na njega!

godišnji odmor
foto: Shutterstock

Odmorite se od mobilnog telefona

Ako tokom cele godine obavljate sedelački posao, pokušajte da se na godišnjem odmoru više krećete/plivate i da budete aktivniji. Šetajte, razgledajte, uživajte... I za kraj, veoma važna stavka - odmaknite se od mobilnih telefona. Radije uživajte u šumu mora, dečjim igrarijama u plićaku, ispijanju koktela i zalasku sunca nego da sve to fotografišete. Radije poslušajte uličnog pevača nego da ga snimate, uživajte ulicama kojima prolazite ne skrolujući novosti na mobilnom. Uživajte u sadašnjem trenutku i maksimalno punite baterije za sve ono što vas čeka kad se s odmora vratite. A sigurno vas čeka mnogo posla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs