Najposećeniji književni događaj u poslednje dve decenije

Od 25. do 28. juna Beogradski festival evropske književnosti

Drugi Beogradski festival evropske književnosti počinje u sutra uveče u holu Doma omladine Beograda otvaranjem izložbe posvećene velikom poljskom pesniku Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika 20. veka
Događaji
08:20h Autor:
Od 25. do 28. juna Beogradski festival evropske književnosti

Odmah posle otvaranja Beogradskog festivala evropske književnosti, u prvom književnom programu nastupiće pisac Mihajlo Pantić koji će razgovarati sa publikom i čitati svoje nove priče iz knjige Hodanje po oblacima.

Pantić i Beogradski festival evropske književnosti pripremili su za publiku i specijalno iznenađenje večeri.

U okviru filmskog programa Festivala posetioci će moći da vide besplatnu projekciju filma Hadersfild, Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.

Učesnici ovogodišnjeg, drugog Beogradskog festivala evropske književnosti su i poznata francuska književnica Florans Noavil, nova zvezda evropske književnosti Goce Smilevski, Igor Štiks, čiji je roman Elijahova stolica preveden na šest evropskih jezika i pretočen u višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu, jedan od najzanimljivijih postjugoslovenskih pisaca Muharem Bazdulj, kao i poznati domaći pisci Srđan V. Tešin i Živorad Nedeljković.

Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana dva domaća, jedan francuski i jedan slovački film.

Pored filma Hadersfild, to su i "Logor posrnulih žena" Laca Halame (prema istoimenom romanu Antona Balaža), Petrovgradska prašina Ilije Torbice (prema istoimenom romanu Vojislava Despotova) i Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti biće održan od 25. do 28. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja dela poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Prošle godine ovaj festival je privukao veliku pažnju publike i medija, a neki od njegovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u poslednje dve decenije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs