MESTO ZA SPOKOJ I MEDITIRANJE

Budistički hram Borobudur u Indoneziji: Mistično mesto u sred prašume

Najveći budistički spomenik na svetu privlači hodočasnike iz cele Jugoistočne Azije

Destinacije
Autor:
Budistički hram Borobudur u Indoneziji: Mistično mesto u sred prašume
Foto: Profimedia

U sred ostrva Jave u Indoneziji, na vrhu brda, okružen bujnom vegetacijom i vulkanima, nalazi se hram Borobudur. Borobudur je najveći budistički spomenik na svetu i centar hodočašća i obrazovanja u Mahajana Budizmu, i svake godine privlači turiste i hodočasnike iz celog sveta.

Izgradnja hrama započeta je pre otprilike hiljadu i dvesta godina uz pomoć kamenja uzetih iz lokalnih reka i potoka, koje su graditelji tesno spajali jedne sa drugima, bez pomoći maltera. Rezultat je bila građevina slična strmoj piramidi, koja bi trebalo da imitira oblik svetog cveta, visoka dvadeset devet metara, i okružena sa više od petsto statua Bude.

Otvara se prvi budistički hram u Srbiji: Zahvaljujući poznatom srpskom pevaču

foto: Profimedia

Niže terase hrama sastoje se od balustrada koje sprečavaju pogled na spoljašnji svet. Umesto njega nalazi se tri hiljade bareljefnih skulputra koje prikazuju život i učenja Bude. Zajedno stvaraju najveći skup takvih Budinih skulptura na svetu.

foto: Profimedia

Penjanje Borobudurom je hodočašće samo po sebi. Poenta uspona je da se hram iskusi fizički i duhovno, u skladu sa načelima Mahajana Budizma.

Dok se penjete ka gore, putem devet visećih terasa koje se sastoje od sedamdeset dva stupa (fizičko predstavljanje faza koje dovode do nirvane) prate vas priče i mudrost bareljefa, koje prelaze od jedne simboličke ravni svesti do druge, dok vas svaki nivo više vodi na putu do prosvećenja-nirvane, koja se nalazi na najvišem nivou.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Borobudur je misteriozno napušten u 16. veku, kada se centar života Jave premestio na istok, i nakon dolaska Islama na ostrvo tokom 13. i 14. veka. Erupcije vulkana odnele su pepeo do manastira, i bujna vegetacija počela je da pušta korenje u napušenom prostoru.

U 19. veku, ser Tomas Stemford Rafls, britanski guverner Jave, čuo je za ovo mesto koje ga je zainteresovalo za iskopavanje. Ovo otkriće svetu je predstavilo blaga Borobudura, ali je takođe izazvalo proces propadanja. Seljani su počeli da uzimaju kamenje kao materijal za gradnju, dok su lopovi krali Budine glave i druga blaga za privatne i javne kolekcije širom sveta.

foto: Profimedia

Na sreću, propast Borobudura sprečena je jačim propisima i ambicioznim projektom očuvanja, kampanjom "Sačuvajmo Borobudur" iz 1968. godine započeta od vlade Indonezije i Uneska.

Nakon toga spomenik je očišćen i popravljen, i rezultat toga je da je Borobudur ostao isti kao što je bio pre 1200 godina - jedinstveno blago Jugoistočne Azije.

Neuništivi hram Kailasa: Izgrađen misterioznom tehnologijom, niko mu ništa ne može vekovima! (VIDEO)

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs