Pogledajte

Najjeftinije evropske destinacije: Isplanirajte savršeno jesenje putovanje! (FOTO)

Svakome je potreban odmor tu i tamo, ali ne može svako da priušti sebi egzotična putovanja. Zato, evo liste najjeftinijih destinacija u Evropi

Destinacije
Autor:
Foto: Shutterstock

Jedna češka onlajn agencija napravila je listu najjeftinijih evropskih destinacija, a evo koji gradovi su se tu našli.

 

Palermo, Italija

 

Većina turista će pre otići u Rim, Firencu, Veneciju, Milan, a zanemariće Siciliju. Međutim, ova agencija je sicilijanski grad Palermo stavila na listu najjeftinijih i piše da ga vredi videti jer se u gradskom centru nalaze zgrade iz 9. veka, što je idealno za one koji zanima istorija. Pored toga što je Palermo "grad na ivici Evrope", u njemu je pomešan vizantijski, evropski i i severnoafrički stil, dok su crkve u baroknom stilu.

 

Ružna realnost: Ovako zapravo izgledaju najveće turističke atrakcije na svetu! (FOTO)

Turisti kažu da se u Palermu osećate "kao na filmskom setu" i tvrde da ćete kroz hranu, šetnju i piće u ovom gradu najbolje shvatiti sicilijanski način života.

 

Pafos, Kipar

 

Bez obzira na to što je sada veoma moderan, reč je o starom gradu u kojem se nalaze i ostaci iz doba Neolita, ostaci antičkih grobova, tvrđave, teatri i vile u Arheološkom parku Pafos. Kažu da se ovde mogu videti i spektakularne skrivene crkve.

 

Po čemu je poznat Bukurešt: Ova zgrada u samom centru grada postavlja brojne rekorde!

 

A post shared by БЕЛОВА (@oxanaksuu) on

Maribor, Slovenija

 

Ljubljana je divna, ali Maribor je nepravedno zapostavljen, iako je reč o jednoj od najjeftinijih destinacija u Evropi. Ovaj grad smešten je na obali reke Drave, a u centru se mogu videti građevine iz 15. veka, karakteristične po krovovima od crvenog crepa, koje okružuju trgove i šetališta.

 

Ovo je zvanično najbolji grad za život na svetu: Na 6 sati od Beograda, najniža stopa kriminala, jeftin prevoz, prelepa priroda! (FOTO)

 

A post shared by Vesna Vujic (@vesnavujic5) on

Ljubitelji vina posebno će uživati u Muzeju vina, gde se može degustirati ovo piće na koje je lokalno stanovništvo tako ponosno.

 

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

Češka agencija piše da, bez obzira na to što je Sarajevo nekad bilo u središtu rata, danas je to kompaktno, kosmopolitsko mesto. "Čudna mešavina otomanskom, slovenskog i austro-ugarskog stila utkana je u kuće, kafiće i interesantne muzeje".

 

7 veličanstvenih: Ovo su najlepša ostrva na Mediteranu! (FOTO)

 

A post shared by Tanja (@tanja_telle) on

Ova agencija dodaje da, s obzirom na to da je Sarajevo bilo poprište mnogih događaja koji su oblikovali 20. vek, turisti tu imaju šta da vide i istraže.

"Na uglu Latinskog mosta nalazi se muzej posvećen još jednom značajnom doađaju: atentatu na Franca Ferdinanda. Ako vam je dosta proučavanja konflikata, uputite se ka brdima i istražite zapuštene ostatke staze za bob, izgrađene 1984. godine za Zimske olimpijske igre".

 

Vroclav, Poljska

 

Ovaj poljski grad u poslednje vreme je stekao popularnost među turistima širom sveta, nakon što je povezan letovima iz Londona, Parisa, Rima i Madrida.

 

"Ne dajte da vas hiljadugodišnja istorija zavara, ovaj grad gradi budućnosti. Uz populaciju studenata kojih ima oko 130.000, to je najmlađi i najživlji grad u Poljskoj".

 

Postoje samo 4 ovakva na celoj planeti: Jedno ostrvo u obliku srca nalazi se u našem komšiluku! (FOTO)

 

A post shared by Kaja🌺 (@jakaaja) on

Pored toga što se od 2015. redovno nalazi na listama "najživljih" gradova, ima i bogatu kulturnu ponudu – tu se nalazi Vroclavska opera, Nacionalno lutkarsko pozorište...

 

Zanimljivo, u starom delu grada se nalazio najstariji evropski restoran – Pivnica, koja je radila od 1275. godine, ali je zatvorena krajem 2017. godine.

 

Đirona, Španija

 

Na sat vremena vožnje od Barselone, ovaj grad se nalazi na ušću četiri reke, a veći deo grada se nalazi na obroncima strmog brda. Unutar starih zidina u Đironi se nalazi dosta crkava, a središnja tačka je katedrala do koje vodi 86 stepenika.

 

Raskošna, a jeftina: Upoznajte Valensiju, špansku boho prestonicu! (FOTO)

 

A post shared by Luca Gulleri (@lucagull) on

Agencija preporučuje turistima da prošetaju duž celih zidina jer se odatle odlično vidi grad i napominje da su brojni skriveni vrtovi idealna mesta za fotografisanje.

 

Lajpcig, Nemačka

 

Ovaj grad nosi nadimak "novi Berlin" jer je idealno mesto za kreativne ljude i umetnike. To je grad kontrasta, među ljubiteljima klasične muzike poznat zbog veze sa Bahom i Vagnerom.

 

Pobožna i veoma bogata zemlja, raj za Srbe: Ovde se odlično letuje, i još bolje zarađuje! (FOTO)

 

A post shared by Jan Möbius (@jan.moebius) on

U ovom gradu se nalazi i Muzej savremene istorije, u kojem se nalazi više od 3.200 artefakata, uključujući knjige, magazine...

 

Vilnjus, Litvanija

 

Stari grad prestonice Litvanije je pod zaštitom Unesko-a, a bivše sedište KGB-a je pretovreno u muzej.

 

Najlepši crnogorski biser: Na ovom mestu se odmara i duša i telo! (FOTO)

 

A post shared by Laleh Dadgar (@lalehdgd) on

Agencija kaže da je za sjajan pogled najbolje posetiti Gediminas dvorac, koji se nalazi na vrhu malog brda iznad starog dela grada.

 

Danas je turistička atrakcija Grčke, a nekad su ga zvali Ostrvo prokletih: Ovde su živeli poslednji gubavci u Evropi! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs