Otputujte - uživajte

Najlepši crnogorski biser: Na ovom mestu se odmara i duša i telo! (FOTO)

Kotor je jedan bajkoviti grad, koji pored kulturnih znamenitosti i očuvanih tvrđava koje vredi posetiti, nudi odmor kakav zaslužujete

Destinacije
Autor:
Najlepši crnogorski biser: Na ovom mestu se odmara i duša i telo! (FOTO)
Foto: Profimedia

Smešten u samom srcu Boke, u podnožju planine Lovćen, nalazi se Kotor, jedan od većih primorskih gradova u Crnoj Gori.

Grad krije mnoga kulturna bogatstva koja potiču još iz srednjeg veka, a danas mu daju poseban šarm i doprinose njegovoj današnjoj vrednosti.

Kotorski zaliv jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope. Litice Orjena i Lovćena koje se nadvijaju iznad grada predstavljaju jedan od najveličanstvenijih predela na Mediteranu.

Magični Kapri: Italijansko ostrvo na kojem vlada čista lepota!

foto: Profimedia

Kotor je jedan drevni grad u koji se ulazi na tri kapije (Glavna, Severna i Južna).

Glavna ili Morska kapija potiče iz šesnaestog veka, a naziv je dobila jer je u to vreme more dopiralo čak do njenog ulaza. Danas to nije slučaj, a izgrađena je u renesansno-baroknom stilu, pa je krase i veliki masivni stubovi.

Severna kapija je znatno manja, a deo ove kapije je i most kojim se može preći preko reke Škundre.

Južna kapija ili Vrata od Grudića, kako je još i nazivaju, je sačinjena od tri pojasa kapija, koje su građene u razliočito vreme.

Oko Starog grada, koji je u obliku trougla, dižu se zidine duge oko 5km, kao i brdo Sveti Ivan, gde se nalazi prekrasna tvrđava San Đovani, spomenik iz ilirskog doba. Danas je ovde pregršt restorana i konoba u kojima se uvek može pojesti sveža riba. Krasi ga i bogat noćni život, koji je poznat u celom regionu.

Rajsko ostrvo sa kojeg se niko nije vratio živ: Naseljava ga pleme iz kamenog doba! Ni vatru još nisu otkrili (VIDEO)

foto: Profimedia

Stara mediteranska kotorska luka, okružena impresivnim gradskim zidinama, vrlo je dobro sačuvana i pod zaštitom je UNESKO-a, kao svetska kulturna baština. Kotor je par vekova pripadao Veneciji, pa je venecijanski uticaj ostavio trag na gradskoj arhitekturi.

U Kotoru možete posetiti veliki broj znamenitosti. Najveći gradski trg zove se Trg od oružja, a naziv je dobio po tome što je u mletačkom dobu služio za skladištenje i popravljanje oružja. Veoma bitan deo ovog trga zauzima Toranj od sata, ispod koga se nekada nalazio Stub srama, na kome su osuđenici javno kažnjavani.

Ovde se nalaze i Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište potiče iz 18.veka, i Kula gradske straže.

Postoji još jedna zanimljiva legenda o Palati Beskuća. Zapravo, Konte Jozo Beskuća pripadao je siromašnoj porodici koja je živela u 18. veku. Imao je plan da u životu sagradi sto kuća i da onda promeni prezime u "Stokuća", međutim, to mu nikada nije uspelo. Ali, kao dokaz da se svaki trud kad-tad isplati, Konte je uspeo da dobije plemićki status. Palata Beskuća je građevina veoma jednostavne forme i nema mnogo dekorativnih elemenata.

Danas je turistička atrakcija Grčke, a nekad su ga zvali Ostrvo prokletih: Ovde su živeli poslednji gubavci u Evropi! (FOTO)

foto: Profimedia

Među poznatijim trgovima su i Trg od brašna i Trg Svetog Tripuna. Na Trgu od brašna se danas nalaze palate plemićkih porodica Buća i Pima, dok su se nekada na tom mestu nalazili magacini za brašno.

Na Trgu Svetog Tripuna se danas nalaze sve najvažnije institucije Kotora, među kojima i Biskupija, zgrada Opštine, Zavod za zaštitu spomenika kulture, katedrala Svetog Tripuna, kao i mnoge druže važne institucije. Katedrala Svetog Tripuna je izgrađena 1166. godine.

Napoleonovo pozorište je još jedna veoma zanimljiva građevina, koja potiče iz 18.veka, ali je 1810.godine renovirana od strane francuske okupacione vlasti koje su ga pretvorile u stalno pozorište.

Kotor krase i peščane plaže i betonski molovi, koji se nalaze na severu crnoogorske obale, u skrivenom delu Bokokotorskog zaliva

Poslednjih godina sve je veći broj turista koje privlače, kako prirodna lepota Boke Kotorske, tako i sam Stari grad.

Ostrvo s jednom jedinom kućom: Letovanje na ovom mestu je privilegija retkih!

foto: Profimedia

U srednjem veku u Kotoru su stvarali grčki slikari, medju kojima Nikola i Manojlo na početku XIV. vijeka. U XIII i XIV veku, Kotor ima svoju apoteku i lekare, zlatare, kovače oružja i kovačnicu novca, biblioteku, klasično obrazovanje, teologe, komunalno uređenje grada i Statut, notarske knjige...

Pre više od pet vekova u Kotoru je živeo poznati dućandžija Marin Druško. Vredi pomenuti i poznatog trgovca i kotorskog kapetana Marka Grgurovića. Kada je u pitanju kotorska renesansa književnost valja pomenuti Đorđa Bizantija, koji već 1532. u Veneciji štampa stihove na italijanskom i latinskom. Poznati Kotoranin je i pesnik Ivan Bona Borilis.

I teološki pisci su dali veliki kultorolški doprinos Kotoru. Jedan od najznačajnijih je Luka Bizanti, koji je 4. decenije upravljao kotorskom crkvom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs