San snova

Ovo je zvanično najbolji grad za život na svetu: Na 6 sati od Beograda, najniža stopa kriminala, jeftin prevoz, prelepa priroda! (FOTO)

Sav je u cveću, jezerima i prelepo uređenim ulicama

Destinacije
Autor:
Ovo je zvanično najbolji grad za život na svetu: Na 6 sati od Beograda, najniža stopa kriminala, jeftin prevoz, prelepa priroda! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Prema analizi Ekonomist intelidžens junita (EIU), najbolji grad za život je Beč!

Sa druge strane, najmanje pogodan za život je ratom razoreni Damask u Siriji, prenosi The Guardian.

Beč, nekadašnja prestonica velikog carstva, ima mnogo zelenih površina, jezera sa popularnim plažama i vinograda sa pogledom na grad. Javni prevoz je jeftin i efikasan.

Urednik istraživanja Roksana Slavčeva je rekla da je u Beču stopa kriminala veoma niska.

"Dokazano je da je Beč jedan od najsigurnijih gradova u Evropi", istakla je ona.

Srpski gradić sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (FOTO)

A post shared by Nasci73 (@oropiu_voghera) on

U ovogodišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, Beograd se našao na 82. mestu, dok je od gradova u državama regiona najbolje rangirana Budimpešta, na 34. mestu, dok se Sofija u Bugarskoj našla na 79.mestu.

Među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver, Tokio, Toronto, Kopenhagen i Adelejd.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, bezbednost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar, Harare, Tripoli. Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

Najneverovatniji hoteli na svetu: Poželećete da ovde prespavate makar jednu noć! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs